Rabobank verwacht stijging melkproductie in vierde kwartaal
Rabobank verwacht dat de wereldwijde melkproductie in het vierde kwartaal van 2022 zal stijgen.
Dat zou de eerste stijging zijn na vijf kwartalen van daling (ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder). In het derde kwartaal van dit jaar veranderde de internationale zuivelmarkt namelijk van koers: van extreme krapte naar een bescheiden versoepeling.
In de EU zal de melkproductie in het derde kwartaal onveranderd blijven en in het laatste kwartaal licht stijgen (+0,5%) ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt voornamelijk door lagere productiecijfers in het vierde kwartaal van 2021.
Prijzen zuivel
De prijsvorming voor Europese basiszuivelproducten is de afgelopen tijd meer op zichzelf komen te staan door een lage melkaanvoer, importtarieven aan de grens van de EU en de afhankelijkheid van Oekraïne en Rusland voor veevoer, kunstmest en aardgas. Rabobank stelt dan ook dat er een ‘gezonde prijspremie’ is voor zuivelprijzen in de EU vergeleken met daarbuiten. Een prijsdaling kan daarom voor de EU milder uitpakken. Er zijn echter wel waarschuwingssignalen: de inflatie zal echter wel de vraag naar zuivel aantasten en ook zijn er zorgen over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van aardgas voor de zuivelindustrie.
Melkprijzen EU
De bank verwacht dat de melkprijzen in de EU hun piek zullen hebben in augustus en september. Daarna zal de melkprijs wat afvlakken door hogere (energie)kosten voor zuivelverwerkers en prijzen van basis zuivelproducten die wat stabiliseren.
De melkprijs in Nederland zal hetzelfde patroon volgen als in de EU. De bodem ligt echter voorlopig op een hoog niveau, waardoor de melkprijs richting het einde van het jaar stabiel tot licht dalend zal zijn.
De gemiddelde melkprijs in de 27 landen van de EU is sinds april met bijna 9% gestegen. De verschillen zijn echter groot. In Portugal wordt € 38,19 per 100 kilo melk uitbetaald en in België komt de melkprijs tot bijna € 62. In Nederland is de melkprijs in de periode van januari tot en met juli bijna 40% hoger dan een jaar eerder. Dat zorgt volgens Rabobank niet voor een grote stijging van de melkproductie, want melkveehouders hebben te maken met fosfaatrechten en stikstof. Rabobank merkt op dat de huidige bovengemiddeld hoge melkprijs ruimte biedt voor het doen van (vervangings-)investeringen of opbouw van extra buffer.
LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL
Nieuwsbrief zuivelmarkt
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.
Het is altijd precies andersom. Rabo zit er steeds naast: minder melk dus. Er is minder voer, geen kunstmest en dus weer minder en duurder voer.
rabo moet zun mond houden . zaaien alleen maar onrust in deze tijd .wat vandaag is . is morgen weer anders