Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Rabobank verwacht herstel melkprijzen vanaf april

Rabobank verwacht dat de Europese melkprijzen in april de bodem hebben bereikt. Daarna wordt prijsherstel verwacht.

De gemiddelde melkprijs in de belangrijkste melkproducerende landen in de EU daalt volgens Rabobank in april naar zo’n € 45 per 100 kilo melk. Daarmee komt de melkprijs al snel aan de onderkant van de verwachting (€ 45 tot € 55) die de Rabo-analisten in december afgaven voor heel 2023.

Melkproductie stijgt minder hard dan voorzien

De Europese melkprijzen volgen op dit moment de prijsdaling die in andere regio’s als Nieuw-Zeeland en de VS al eerder is ingezet. In april lijkt de bodem bereikt. Daarna wordt prijsherstel verwacht. Dat komt omdat de melkproductie toch wat minder toeneemt dan eerder voorzien.

Melkaanvoer valt hoger uit

De Europese melkaanvoer valt in het eerste kwartaal 1,2% hoger uit dan in dezelfde periode van 2022 en voor het tweede kwartaal gaat Rabobank uit van een groei van 1%. Een sterke toename van melkaanvoer is opgetekend in Ierland, Nederland en Duitsland.

Alleen in Italië en Frankrijk vallen productiecijfers lager uit dan verwacht door slechte weersomstandigheden en achterblijvende marges op melkveebedrijven. Daarbij zijn in de eerste twee maanden de prijzen van basiszuivelproducten flink gedaald en wijzen onderhandelingen voor retailcontracten ook op prijsverlagingen.

Zuivelmarkt volatiel

De zuivelmarkt was in de eerste twee maanden van dit jaar behoorlijk volatiel, merkt Rabobank. Als voorbeeld noemt het de prijs van Goudse foliekaas dat in prijs zakte van € 4.150 naar € 2,800 per ton, om halverwege februari terug te veren naar € 3.225. Door de sterk dalende prijzen werden kopers aangetrokken die relatief kleine voorraden hadden.

Rabobank verwacht dat de Europese prijzen voor basiszuivelproducten, zoals boter en kaas, het prijsdal zijn gepasseerd. Een breder prijsherstel verwacht het pas na het tweede kwartaal te zien, door grote onzekerheden een de vraagkant en de start van het nieuwe seizoen.

Export zuivelproducten

De Europese export van vloeibare melk zakte met bijna 24%, maar de export van mageremelkpoeder pluste met 12%. Een belangrijke reden voor de daling is de lagere import vanuit China, door grote voorraden en een sterke groei van de Chinese melkproductie. Toch verwacht Rabobank dat China zich, door eerder dan geplande versoepelingen ten aanzien van corona, vanaf halverwege het tweede kwartaal weer op de internationale kopersmarkt manifesteert.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Analisten van de Rabo hebben het bijna altijd fout , zal nu niet anders zijn . Verwacht voorlopig helaas nog geen herstel alleen dalende prijzen.

Beheer
WP Admin