De voorlopige gemiddelde melkprijs in de EU-27 voor april wordt geschat op € 48,83 per 100 kilo melk. - Foto: Misset RundveeNieuws

Rabobank: forse correctie Europese melkprijzen achter de rug

Volgens Rabobank is de grootste daling van de Europese melkprijzen achter de rug. Dat schrijft de bank in een update over de internationale zuivelmarkt.

Veel zuivelverwerkers in de belangrijke producerende landen verlaagden de melkprijs in april tot rond of onder de € 45 per 100 kilo melk. Voor de komende maanden verwacht de bank nog een bescheiden correctie in uitbetalingsprijzen. De voorlopige gemiddelde melkprijs in de EU-27 voor april wordt geschat op € 48,83 per 100 kilo melk. Dat is 5,6% hoger dan in april 2022.

Rabobank stelde de verwachte melkproductie in 2023 in de belangrijkste exportregio’s wereldwijd naar beneden bij. Deze langzamere groei stimuleert de prijzen van basiszuivelproducten in de tweede helft van dit jaar. Droge weersomstandigheden in Zuid-Amerika en delen van Europa kunnen bepalend zijn voor de productie in het derde kwartaal van dit jaar.

De Europese melkprijzen zijn volgens Rabobank nog steeds hoog in vergelijking met andere exportregio’s. Zo is Fonterra het nieuwe seizoen gestart met een melkprijsverwachting van omgerekend rond de € 40,50 per 100 kilo. Ook in de Verenigde Staten zijn de melkprijzen fors gedaald. Zo komt de melkprijs voor Klasse IV-melk – zo noemt Rabobank melk die verwerkt wordt tot boter – komende zomermaanden uit rond de € 34 per 100 kilo melk (bij 3,50% vet en 2,99% eiwit).

Lees ook: Melkprijzen A-ware, Cono en Leerdammer licht gedaald

Bodem prijs basiszuivelproducten bereikt

Rabobank verwacht voor Europa komende maanden een voortzetting van het fragiele prijsevenwicht, waarbij prijzen van basiszuivelproducten voor 2023 een bodem hebben bereikt. De marktsignalen zijn divers. Europese spotprijzen voor melk zijn verbeterd, maar blijven onder de € 30 per 100 kilo melk. Daaruit blijkt volgens Rabobank dat er nog steeds een ruim aanbod van melk is. Daarbij is sprake van dalende afzet in het retailkanaal.

Ook de export verliep in het eerste kwartaal van 2023 wisselend. Zo steeg de export van mageremelkpoeder en boter met dubbele cijfers, terwijl exportcijfers van kaas, vloeibare melk en vollemelkpoeder tegenvielen.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin