De lijn van de prijsontwikkeling van grasland loopt de laatste vier maanden heel licht omhoog. - Foto: Martijn ter Horst AlgemeenNieuws

Prijsvorming grasland laatste vier maanden vals plat

De lijn van de prijsontwikkeling van grasland is de laatste vier maanden vals plat. Dat wil zeggen dat de prijzen heel licht omhoog lopen. De maandprijs loopt in deze maanden op van € 70.184 in oktober naar € 71.858 in januari.

Het gebeurt niet zo heel vaak dat de grondprijs vier maanden lang zo weinig verandert. Over de afgelopen tien jaar zien we dat patroon zo om het jaar. De vorige keer was dat van oktober 2021 tot januari 2022. In de tussenliggende periode was de fluctuatie per maand behoorlijk groot.

In de afgelopen vier maanden bleef de maandprijs van grasland op vrijwel hetzelfde niveau als het gemiddelde in de twaalf maanden ervoor. Toch waren er elke maand wel wat uitschieters. Zo werd in januari zo’n 67 hectare grasland verhandeld voor meer dan een ton per hectare. Bijna de helft daarvan bevindt zich in het Westelijk Peelgebied en 14 hectare in de Westelijke Veluwe. Daartegenover staat dat 112,4 hectare in de Friese weidestreek is verhandeld voor zo’n € 51.000 per hectare.

Tekst gaat door onder grafiek

Grote fluctuatie in prijs bouwland

De handel in bouwland laat maand op maand grote fluctuatie in prijzen zien. In januari zakte de maandprijs naar zo’n € 80.000 per hectare. Daarmee lag de gemiddelde prijs € 18.000 lager dan in december.

Transacties in Zeeuwsch-Vlaanderen, de kop van Noord-Holland, de Friese Weidestreek en Noord-Limburg hadden daar een belangrijk aandeel in. Daarbij gaat het om een areaal van zo’n 126 hectare dat voor net iets meer dan € 70.000 van eigenaar is gewisseld. De oppervlakte die voor meer dan een ton per hectare is verkocht, bleef in de eerste maand van dit jaar steken op 23 hectare.

De gemiddelde grondprijs over januari komt volgens het Kadaster op € 77.000 per hectare. Dat is zo’n € 7.500 lager dan in december, maar kwam er een relatief hoge gemiddelde prijs van bouwland uit de bus.

Reacties

  1. Die grote fluctuaties zeggen niet veel. Beter is het om een voortschrijdend gemiddelde van bijv. de laatste 12 maanden te berekenen en in een grafiek te zetten. Dat geeft veel meer de trend aan.

Beheer
WP Admin