Inkoopcollectief Farmers4All noteert vandaag een prijs van € 159,70 per 100 liter diesel. AlgemeenMarktanalyse

Prijs diesel schiet omhoog

Prijs diesel schiet omhoog door onder andere een staking bij olieraffinaderijen in Frankrijk.

Leveranciers van diesel verhoogden hun prijzen de afgelopen week fors. In veel gevallen lag eind vorige week de prijs voor diesel 15 tot 17 cent per liter hoger dan de week ervoor. Dat betekent dat de prijs voor diesel in de afgelopen week meer dan 10% steeg.

Prijs diesel Farmers4All

Inkoopcollectief Farmers4All noteert voor week 40 een prijs van € 151,20 per 100 liter, exclusief btw. Aan het begin van de week lag de prijs bij deze inkooporganisatie echter nog een stuk lager met € 145 per 100 liter bij levering van minimaal 4.000 liter. Die prijs staat in schril contrast met de prijs die vandaag, vrijdag 7 oktober, geldt.

De nota van vandaag vermeldt een prijs van € 159,70 per 100 liter. Daarmee loopt het verschil op tot € 17 per 100 liter, ten opzichte van de week ervoor. Het verschil komt daarmee op € 676 per tanklading. Een flink bedrag. Net zoals het uiteindelijke bedrag dat betaald moet worden, want met de huidige prijs loopt de nota, exclusief btw, tot € 6.388 per levering van 4.000 liter.

Lees verder onder de grafiek

Prijs diesel bij andere leveranciers

Prijs diesel bij andere leveranciers blijft niet achter. LTO Ledenvoordeel verhoogde de prijs voor eenzelfde hoeveelheid vandaag naar € 163,76 per 100 liter, exclusief btw. Een week eerder lag diezelfde prijs op € 148,51. Ofwel een verschil van ruim € 15 per 100 liter.

Opec verlaagt olieproductie

Een combinatie van factoren heeft de dieselprijzen in korte tijd fors doen stijgen. Het besluit van olieproducerende landen (Opec) om de productiecapaciteit flink te verlagen heeft de olieprijzen deze maand al flink laten stijgen. Sinds begin deze maand gaan de olieprijzen elke dag omhoog.

Een staking bij olieraffinaderijen in Frankrijk heeft op dit moment echter nog veel meer effect op de dieselmarkt. Dit leidt er namelijk toe dat het reeds kleine aanbod aan diesel op de Europese markt nog veel krapper wordt. En zolang dat zo blijft zullen de dieselprijzen sterk blijven stijgen.

Prognose: stijgende prijzen.

Reacties

    1. Farmerbn heeft economisch onderwijs genoten van meester Van de Weg , daarom is de werkelijkheid heel anders dan z’n naam doet vermoeden.

  1. Gelukkig gisteren geleverd gekregen: 1,11 euro per ltr excl btw voor rode diesel. Hadden 5.000 ltr gevraagd maar 3.000 ltr gekregen: staking. Vandaag aan de pomp 20 cent erbij op. Zakken duurt altijd langer.

Beheer
WP Admin