PluimveeNieuws

Praktijkmonitoring hele snavels twijfelachtig

Legpluimveebestuurders maken zich zorgen over het doorgaan van de brede praktijkmonitoring van koppels leghennen met onbehandelde snavels. Daarvoor zijn nu 20 tot 25 koppels leghennen en 10 tot 15 opfokkoppels aangemeld. Het streven is van 200 legkoppels gegevens te verzamelen, waarbij het ideaal is om 100 opfokkoppels ook in de legperiode te volgen.

Het doel van de monitor is vastleggen hoe koppels leghennen zonder snavelbehandeling het doen in de praktijk en handvatten aan te reiken waar kansrijke oplossingen liggen voor het houden van zulke hennen. Als vergelijking mogen ook koppels leghennen waarvan de snavels zijn behandeld meedoen aan de monitoring.

Nieuw protocol

Voor de monitoring is een protocol opgesteld. Gegevens verzamelen kost ongeveer 2 uur per koppel, plus in invoeren van de data door een erfbetreder. Wageningen UR verwerkt de gegevens. De resultaten van de brede praktijkmonitoring – die ook gebeurt in de vermeerderingssector en daar voldoende aanmeldingen heeft – zullen in 2017 worden gebruikt voor de evaluatie van het houden van hennen zonder snavelbehandeling, voorlopend op het wettelijk verbod op snavelbehandelen dat op 1 september 2018 ingaat.

Stuurgroep Ingrepen

Het bestuur van de NOP-kring leghennenhouders gaat bij de Stuurgroep Ingrepen erop aandringen dat de praktijkmonitoring doorgaat. Deze Stuurgroep komt op 10 maart bij elkaar en zal dan moeten beslissen over het vervolg van de brede praktijkmonitoring voor de leghennen. De Stuurgroep vindt dat er minimaal 100 aanmeldingen moeten zijn voor voldoende data en om er een betrouwbare analyse van te maken.

Beheer
WP Admin