Minister Piet Adema sprak eind vorig jaar op een bijeenkomst van belangenorganisatie Agractie. Doelstelling van minister is om in het eerste kwartaal van dit jaar een Landbouwakkoord te sluiten met betrokken partijen, waaronder landbouworganisaties. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenCommentaar

‘Piepend poldermodel’

Landbouwakkoord is een kans, geen garantie.

Dit jaar staat in het teken van veranderingen in de landbouw. Nieuwe (lees: aangescherpte) mestregels horen daar ook bij. Iedere boer krijgt ermee te maken. Het overzicht van de nieuwe regels – voor zover bekend! – dat we op Boerderij.nl geven maakt duidelijk hoe dit erin kan hakken. Denk aan de latere start van het uitrijseizoen op bouwland en de mestvrije zone langs sloten, om er maar een paar te noemen. Wellicht de meest ingrijpende maatregel is een 20% lagere bemestingsnorm in de zogeheten NV-gebieden. Dat zijn gebieden met te veel nutriënten in de bodem. Dit gaat in 2025 in. De gebieden moeten nog aangewezen worden.

Bufferstroken

Enkele aangekondigde maatregelen zijn tot 2024 uitgesteld, zoals de bufferstroken. Dat is maar goed ook, want er was nog te veel onduidelijkheid over de impact en uitwerking ervan in de praktijk. Dat is keer op keer het euvel met het mestbeleid. Voorgaande jaren was steeds tot ver in het voorjaar onduidelijk of en onder welke voorwaarden er derogatie zou komen. Nu zitten we vlak voor de invoering van een latere startdatum van het uitrijseizoen op bouwland, en nog steeds is niet bekendgemaakt welke gewassen uitgezonderd zijn van die maatregel. Op dit soort cliffhangers zit niemand te wachten.

Regelmakers hebben zich iets aangetrokken van de verwijten over ‘kalenderlandbouw’

Om niet in negativiteit te blijven: hier zit ook een positief randje aan. Kennelijk hebben reacties op en protesten tegen onwerkbare nieuwe regels vanuit de praktijk effect. De regelmakers hebben zich tenminste iets aangetrokken van de verwijten over ‘kalenderlandbouw’. Het poldermodel werkt nog steeds, zij het piepend en krakend.

Start gesprekken Landbouwakkoord

Over poldermodel gesproken: de inhoudelijke gesprekken over het Landbouwakkoord zijn nu gestart. Volgens LTO moet het verdienmodel van de boer centraal staan.
Dat is een goed onderwerp. Daarin kunnen de ketenpartijen die aan tafel zitten een rol spelen. Vanuit Brussel komt er meer ruimte op het gebied van mededingingsregels. Dat biedt kansen voor broodnodige afspraken. Want linksom of rechtsom moeten investeringen in duurzaamheid terugverdiend worden.

Op het gebied van stikstof en milieuwetgeving is het beter de verwachtingen maar wat te temperen. Die worden elders bepaald. Een breed gedragen Landbouwakkoord kan wel helpen om de politiek een richting op te duwen, maar heeft toch weinig status als het erop aankomt in politiek Den Haag.

Oppassen dus voor te hoge verwachtingen. Maar het is wel een kans op iets van verbetering. Het is goed om die kans serieus aan te grijpen.

Reacties

  1. Als je een goed verdienmodel wildt hebben gaat het juist om de overvloed aan regels , die elke dag weer door de politiek en allerlei zo genaamde belangrijke commissies uit gebraakt worden over agrarisch Nederland.
    Als ze daar is mee stoppen, komt dat verdienmodel van zelf!

Beheer
WP Admin