Premium
De doelen vanuit de EU lopen ver vooruit op die van Nederland, waar een langetermijnvisie ontbreekt, vindt Jesse Markus. - Foto: Hans Prinsen/Canva AlgemeenColumn

‘Nederlandse landbouw hobbelt achter de EU aan’

Reacties

 1. Even anders, wat blaf je nou ? Zie jij ergens kippen of varkens lopen waar je last van hebt ? Nee, realiseer jij je maar dat wij met alle mensen op deze aarde eten kunnen verbouwen op slechts 7% vd totale oppervlakte van deze wereld. Lekker makkelijk oreren als je niet gehinderd wordt door kennis….

 2. Logisch dat Nederland de slechtste waterkwaliteit heeft al het water uit de rest van Europa stroomt onze kant op (van hoog naar laag),hoe is het dan mogelijk dat we de beste drinkwater in de wereld hebben .

  1. Dat we het beste drinkwater hebben komt doordat we het water zuiveren en niet zondermeer op afleveren aan de waterleiding, maar wat mij verwonderd is dat de agrarische sector er steeds voor kiest om het probleem te ontkennen terwijl dit gewoon een bewezen feit is.
   De rest van de Europese landen heeft een betere waterkwaliteit dan Nederland dus het water uit de rest van Europa onze kant op stroomt (van hoog naar laag) dat water is gelukkig van betere kwaliteit en verdunt on water enigsins anders was de waterkwaliteit nog veel slechter geweest.

 3. Wij hebben het gevoel dat de regels bv. 3 mtr onbeteeld in alle landen even sterk doorwerkt. In de grootschalig landen zal geen boer wakker liggen van deze bufferzone, zijn percelen zijngroot ja heel groot en zonder watervoerende sloten. Dat deze regel in ons land veel boeren de das om doet is in Den Haag niet doorgedrongen, hun reisjes buiten de Randstad geven hen geen idee van de grote landschappelike verschillen en de gevolgen daarvan. Minder bemesten is in veel gebieden van Europa normaal, want daar is niet dekunstmest de bepalende factor maar de droogte en hitte in de zomer. Aan deze praktische verschillen wordt de landbouw in Nederland en andere Europes kustgebieden opgeofferd. waarom wensen de beleidmakers niet te begrijpen dat in een verstedelijkt land als Nederland niet of geen ruimte is voor natuur zoals we die kenden ten tijde van 3 miljoen inwoners in dit kikkerland.

  1. Waarom wensen de boeren niet te begrijpen dat in een verstedelijkt land als Nederland niet of geen ruimte is voor 11,4 miljoen varkens. bijna 100 miljoen kippen en 3,8 miljoen runderen en 482 duizend melkgeiten, want in een verstedelijkt land als Nederland dient de mens voldoende ruimte te hebben in de natuur die voldoende biodiversiteit heeft en niet stikt in de uitstoot van stikstof.

  2. Is toch simpel ´even anders ´. Je gaat naar een boer met je dikke portemonnee en koopt de farm. En dat doe je zo vaak je wilt. Zeurt geen enkele boer. Boeren die niet willen verkopen voor het geboden bedrag, biedt je dan zoveel totdat ie tevreden is.

 4. Het blijft makkelijk praten vanuit de luie adviseurstoel. Zij voelen niet aan den lijve wat voor opgave het is als je verdienmodel en toekomstperspectief op het spel gezet wordt.

  1. Vos je doet net alsof dit enkel alleen in de landbouw voorkomt hoeveel werknemers voelen niet veel vaker aan den lijve dat hun verdienmodel (lees baan) en toekomstperspectief op het spel staat doordat het bedrijf waar ze jarenlang gewerkt hebben zo nodig moet reorganiseren, terecht of onterecht.
   Dus werk mee aan een reorganisatie in de landbouw en blijf niet steeds klagen over iets wat je toch niet kunt veranderen, dat had je eerder moeten bedenken. bijvoorbeeld toen je las dat Nederland de slechtste waterkwaliteit van heel Europa had. Toen hadden jullie massaal met jullie trekkers naar Den Haag gemoeten en daar vergaande maatregelen moeten eisen en inkrimping van de veestapel. Innovatie noemt men dat maar de Nederlandse boer weet niets anders te bedenken dan weer meer vee te gaan houden. Dus dit soort krokodillentranen daar raak je mij niet mee.

Beheer
WP Admin