Partner
In goed gras zit meer energie, meer eiwit en meer structuur dan in onkruid. - Foto: Corteva Agriscience RundveePartner

Pak onkruiden in grasland aan

Hoe zorg je dat onkruiden als paardenbloem en zuring niet ten koste gaan van de kwaliteit van ruwvoer en de grasopbrengst?

De afgelopen droge zomers hebben er voor gezorgd dat onkruiden als paardenbloem en zuring zich behoorlijk hebben kunnen uitbreiden. Deze onkruiden hebben bij droogte een concurrentievoordeel ten opzichte van gras. Ze wortelen dieper dan gras en nemen zo vocht en voedingsstoffen uit de bodem weg ten koste van de grasgroei. Ook zijn er kale plekken ontstaan door de droogte. Hier profiteren onkruiden zoals muur ook van.

Hoe zorg je ervoor dat dit niet ten koste gaat van de ruwvoerkwaliteit en opbrengst?

Hoge melkproductie vergt kwalitatief goed ruwvoer

Voor een hoge melkproductie is kwalitatief goed ruwvoer een voorwaarde. In goed gras zit meer energie, meer eiwit en meer structuur dan in onkruid. Onkruidbestrijding levert daarom een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit (en opbrengst) van het ruwvoer.

Goed gras bevat in vergelijking met onkruid:

  • 30% meer droge stof
  • 30% meer VEM en DVE
  • 80-90% meer structuur

Wat is de onkruiddruk?

Het advies is om een rondje door het grasland te maken en een plan van aanpak voor onkruidbestrijding te maken. “Blijven de aantallen binnen de perken? Eén paardenbloem op een vierkante meter is nog wel acceptabel. Maar onkruid heeft de kwalijke eigenschap zich sterk te vermenigvuldigen; een jaar later staan er vijf en weer een jaar later vijftien per vierkante meter. Dus er zal geregeld een correctiebespuiting moeten worden uitgevoerd.” Aan het woord is Allard Jukema, productmanager bij Corteva Agriscience.

Al vroeg in het voorjaar steekt muur de kop op in het grasland. - Foto's: Corteva Agriscience

Al vroeg in het voorjaar steekt muur de kop op in het grasland. – Foto’s: Corteva Agriscience

Uit de winterslaap

“Realiseer je dat onkruid altijd in etappes komt. Waar de paardenbloem en zuring meer tijd nodig hebben om uit de winterslaap te komen, steekt muur al in het vroege voorjaar de kop op.” Ons advies is daarom om in het voorjaar meerdere keren de percelen te controleren. In maart een onkruid als muur de grasgroei al flink belemmeren. We zien soms in maart al percelen die vol staan met dit onkruid. Dan kan het nodig zijn om al vroeg wat aan dit onkruid te doen. Dat kan mogelijk met wiedeggen of met een bespuiting.

In maart als de dagtemperaturen nog ruim onder de 10 graden blijven en de nachten dicht bij het vriespunt, dan zijn de paardenbloemen meestal nog rood of dofgroen van kleur. De sapstroom is nog niet goed op gang gekomen. Dit onkruid heeft net als zuring meer temperatuur nodig om op gang te komen na de winter.

Jukema geeft aan dat voor een effectieve aanpak van paardenbloemen en zuring echt een bespuiting nodig is. Omdat het wortelonkruiden zijn, gaat wiedeggen weinig effect hebben. ”

  Meerjarige onkruiden als paardenbloemen zijn niet te bestrijden met een wiedeg.

Meerjarige onkruiden als paardenbloemen zijn niet te bestrijden met een wiedeg.

Zuring bestrijden

De meeste onkruiden kunnen het hele seizoen worden aangepakt. “Zuring kun je beste voor de eerste snede of na de derde aanpakken. Het onkruid moet voldoende blad hebben zodat ook de wortelstokken goed worden bestreden. De zuringbestrijding vereist altijd een strakke planning. Er zijn maar een paar momenten in het jaar dat de omstandigheden optimaal zijn voor een effectieve bestrijding. De bestrijding moet resulteren in weinig of geen hergroei”

Zuring is het best te bestrijden voor de eerste of na de derde snede.

Zuring is het best te bestrijden voor de eerste of na de derde snede.

Onkruiden of kruiden?

De laatste jaren zien we dat er meer aandacht komt voor kruiden in het grasland. De teelt van kruidenrijke weides hoeft echter een onkruidbestrijding niet uit te sluiten. Bepaalde percelen of perceelsranden kunnen gebruikt worden voor kruidenrijke weides. Maar een groot deel zal meestal nog steeds bestaan uit productieve weides met weinig onkruid.

“Bedenk ook dat niet alle onkruiden nu ineens kruiden zijn geworden. We hebben het over muur, zuring en dergelijke. Daarvan valt de voederwaarde en de opbrengst als ruwvoer enorm tegen.”

Bekijk de brochure Onkruidbestrijding in grasland voor meer informatie en tips.

Beheer
WP Admin