Eric van der Avoird (18) woont in Delfstrahuizen (Fr.). Het bedrijf thuis telt 215 melkkoeien en 85 stuks jongvee op 115 hectare. Ook is er een loonwerktak. - Foto: Andrea van Schaik BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Eric: ‘Meer grond onder het bedrijf voor meer zekerheid’

Eric van der Avoird weet 200% zeker dat hij het bedrijf wil overnemen. Groeien is zijn ambitie want zijn zus wil er misschien ook bij in.

Opvolger Eric staat graag in de melkput. Tijdens het melken komen vaak allerlei ideeën opborrelen. Samen met zijn vader bespreekt hij ze. “Mooie momenten zijn dat”, aldus Eric.

Lees verder onder de foto‘s

Eric neemt rondom zijn schoolactiviteiten al veel werkzaamheden op zich.
Eric neemt rondom zijn schoolactiviteiten al veel werkzaamheden op zich.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Het streven is om er meer land bij te krijgen. Dan zijn we wat zekerder voor wat betreft de grondgebondenheid. Op zich zitten we nu aardig goed, toch merken we dat we iets tekort komen. Het mooist is als we al ons ruwvoer van eigen land zouden kunnen halen maar dat lukt nu net niet.
Behalve meer land zou ik ook wel wat meer koeien willen. Mijn zusje wil namelijk misschien ook in het bedrijf. Tot slot zou ik wel over willen schakelen naar melkrobots. Dan kan ik flexibeler zijn. Nu melken we in een 2×10 zij-aan-zij melkstal. Per keer kost dat drie uur, dat is best een hap uit je dag.”

Op weg om voer te halen. Het mooist zou zijn als al het ruwvoer van eigen land zou komen maar dat lukt nu net niet.
Op weg om voer te halen. Het mooist zou zijn als al het ruwvoer van eigen land zou komen maar dat lukt nu net niet.

Mijn grote voorbeeld is …

“Een kennis van ons die in Denemarken woont. Hij melkt 500 koeien en kan er heel goed mee omgaan. Hij haalt een hoge productie en er zijn weinig problemen. Hoe hij dat doet? Ik denk door heel veel in de stal tussen de dieren te zijn. Hij is beslist geen kantoorboer.”

Het mooiste werk vind ik …

“Melken. In de melkstal komen er vaak allerlei ideeën naar boven borrelen. Bijvoorbeeld hoe dingen anders of beter kunnen. Of hoe we de gewenste uitbreiding zouden kunnen aanpakken. Mijn vader komt vaak ook even in de put en dan hebben we het erover. Ik vind dat mooie momenten. Voeren doe ik trouwens ook graag. Je zit in je trekkercabine en kijkt van boven op al die koppen door het voerhek. Dat is fantastisch om te zien.”

Eric heeft bijna zijn schooldiploma binnen. Daarna zal hij waarschijnlijk fulltime op het bedrijf bezig zijn.
Eric heeft bijna zijn schooldiploma binnen. Daarna zal hij waarschijnlijk fulltime op het bedrijf bezig zijn.

Ik heb een hekel aan …

“Klauwbekappen. We proberen dat helemaal zelf te doen. Voor ze de droogstand in gaan, komen alle koeien aan de beurt. Daaromheen bekap ik alleen als er problemen zijn. Maar het is niet mijn favoriete werk. Vooral ’s zomers niet. Dan is het warm en krijg je de koeien moeilijker in de box. De vliegen zijn vervelend, de koeien trappen. Nee, dan heb ik geen plezier.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Investeer ik dat in land. Dat geeft meer zekerheid onder het bedrijf. Er is hier op zich wel grond beschikbaar maar het is niet makkelijk om eraan te komen. Je moet goed de vinger aan de pols houden.”

Bij de kalfjes. Dit is overigens een afdeling die zijn zus voor haar rekening neemt. Zij wil misschien ook in het bedrijf.
Bij de kalfjes. Dit is overigens een afdeling die zijn zus voor haar rekening neemt. Zij wil misschien ook in het bedrijf.

Over vijf jaar dan …

“Zit ik in het bedrijf en mijn zus misschien ook wel. De medewerker is er dan nog steeds en de stal is dan voorzien van meer koecomfort. Ik denk hierbij aan golfschoftbomen boven de boxen. Misschien staat er tegen die tijd ook wel een melkrobot en rijdt er een mestrobot over de roosters.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Reacties

  1. Beleid wordt gemaakt door ambtenaren. Die zijn ambtenaar geworden omdat ze geen ondernemer zijn.
    Ze hadden daar geen verstand van, durfde het niet aan, hadden de skils niet, noem maar op…
    Dan mag/kan je niet verwachten dat zij weten hoe wij ons bedrijf inrichten en toekomst-bestendig maken.
    Het probleem is echter dat die ambtenaren-kliek ECHT DENKT dat zij het wel weten. Daar zit natuurlijk het probleem; ze weten van een heel klein stukje van de keten iets, maar hebben geen zicht over alles. Dat heeft een hedendaagse boer met al zijn vaardigheden en marktgevoel wel.
    Landbouwbeleid in Nederland is gedoemd te mislukken….

  2. Ik begrijp deze opvolger. Helaas krijgt door het niewe beleid, de overheid precies wat ze niet willen Grotere bedrijven. Zij denken zeker te weten dat hun biologische landbouw beleid leidt tot bedrijven die niet groeien in omvang. Helaas dat zal niet gebeuren, zoals uit het verhaal van deze opvolger niet gebeuren, productie groei is nodig om de kosten te drukken en daar zal de overheid weinig aan kunnen veranderen.

Beheer
WP Admin