Optimaal rendement behalen in 2025
Een vraag die veel veehouders bezighoudt, is hoe je meer uit ruwvoer haalt. Kwalitatief goed ruwvoer is immers de basis voor een hogere melkproductie en een hoger saldo per koe. Het optimaliseren van de voederstrategie is daarom van belang om te zorgen voor een beter rendement. Een recent rendementsonderzoek onder melkveehouders in Nederland en Duitsland biedt waardevolle inzichten om bedrijfsrendement te verbeteren.
Onderzoek naar rendementsverhoging
Het uitgangspunt van het onderzoek is de Voeder Eenheid Melk (VEM)-waarde, dit is een belangrijke energie-indicator van voedingsproducten voor melkgevende koeien. Uit het onderzoek is gebleken dat factoren zoals inkuiltechniek en opslagmethoden onder andere bepalend zijn voor de kwaliteit van het ruwvoer en de uiteindelijke melkproductie.
1. Optimaliseer de kuiltechniek
Een efficiënt inkuilproces zorgt voor behoud van voedingsstoffen en voorkomt voerverliezen. De lasagne-inkuilmethode (graskuil in lagen) gecombineerd met een standaard maïskuil levert de beste resultaten op. Bovendien blijven voedingsstoffen beter behouden door op het koelste moment van de dag in te kuilen. Daarnaast is het cruciaal om oude voerresten te verwijderen en de kuil binnen 12 uur na het maaien luchtdicht af te sluiten.
Tekst gaat verder onder foto

2. Kies voor een maatwerk sleufsilo
Een goed ontworpen sleufsilo voorkomt verliezen en zorgt voor een stabiele voerkwaliteit. Daarbij is het belangrijk om de opening van de sleufsilo naar het noorden of noordoosten te realiseren, dit vermindert de opwarming door de zon en minimaliseert broei. Daarnaast is broei te voorkomen door de kuil goed te verdichten. Ook kan je overwegen om in te zetten op innovaties zoals een geautomatiseerd afdeksysteem, dat het afdekken van de kuil vereenvoudigt en de kans op kwaliteitsverlies vermindert.
3. Stimuleer weidegang en aanvullend krachtvoer
Weidegang draagt niet alleen bij aan het natuurlijke graasgedrag van koeien, maar ook aan het rendement. Melkveehouders die hun koeien meer buiten laten grazen, behalen een hogere VEM-waarde. Daarnaast helpt het gebruik van perspulp als extra krachtvoer om de VEM-waarde te verhogen en zo de melkproductie te optimaliseren.
4. Maak gebruik van inkuilmiddelen
Het juiste inkuilmiddel verschilt per kuil, maar uit onderzoek blijkt dat het toevoegen van inkuilmiddelen zoals Pioneer helpt bij het verbeteren van de VEM-waarde. Het kiezen van het juiste inkuilmiddel hangt af van verschillende factoren, zoals het drogestofgehalte. Door goed advies in te winnen en de middelen af te stemmen op jouw specifieke behoeften, kan je de voerkwaliteit en smakelijkheid van het voer verder optimaliseren en verliezen minimaliseren.
Tekst gaat verder onder foto

Optimaliseer je rendement in 2025
Om in 2025 optimaal rendement te behalen, is focussen op onder andere voerkwaliteit, krachtvoer, inkuilmethodes en weidegang essentieel. Bosch Beton zal de resultaten van dit onderzoek ook gebruiken om haar klanten verder te ondersteunen bij het optimaliseren van hun rendement.