10 tips voor het in- en uitkuilen
Ruwvoerverlies tussen oogst en voerhek kan oplopen tot wel 20% per jaar. 10 tips om goed in- en uit te kuilen.
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat er nog steeds heel veel ruwvoer verloren gaat. Van het oogstmoment tot het voer voor het voerhek ligt kunnen de verliezen oplopen naar 15 tot 20%. Omgerekend is dat al snel € 10.000 per bedrijf per jaar. Daarnaast geeft goed ruwvoer een significant betere melkproductie. Dit kan oplopen tot enkele liters melk per koe per dag.
Reken voor uzelf eens uit wat dit financieel betekent! Het mes snijdt dus aan 2 kanten (of juist niet).
10 praktische tips
Hieronder 10 praktische (inkuil)tips die direct resultaat hebben op de kwaliteit en voederwaarde van uw ruwvoer en daarmee ook op de melkproductie.
1. Overleg met uw loonwerker voor het inkuilen en aanrijden
Overleg van tevoren met uw loonwerker over het inkuilen van uw ruwvoer. Laat de medewerkers op de kuil de aanvoersnelheid van het ruwvoer bepalen. Dit is een significant onderdeel van de conservering.
Zorg er bij een aanvoer boven 60 ton vers product per uur voor dat er in ieder geval 2 forse voertuigen op de kuil aanwezig zijn. Of kuil 2 silo’s tegelijk in.
2. Aslasten & aanrijtechnieken
De minimale benodigde aslast moet in ieder geval 7,5 ton druk per as zijn. Informeer bij Bosch Beton en kom alles te weten over aslasten, de aanrijtechnieken en alle andere aspecten om maximale verdichting te realiseren, afgestemd op uw situatie.
3. Gebruik plastic over de wanden
Werk altijd met landbouwplastic over de wanden van uw sleufsilo. Op deze manier komt er een dubbele laag folie in de hoeken van de sleufsilo tijdens het afdekken. Deze extra bescherming is belangrijk omdat hier (tijdelijk) regenwater kan staan.
4. Vul de sleufsilo hol
Door de sleufsilo hol te vullen, is het makkelijker om in de hoeken goed te verdichten. Bovendien wordt dan voorkomen dat de wielen de wanden raken.
5. Kuil niet te hoog in
Kuil nooit hoger in dan maximaal een halve meter boven de keerwanden in het midden van de sleufsilo. Hierdoor blijft een goede verdichting mogelijk en de voersnelheid blijft zo op peil. Zorg dus voor dat sleufsilo’s voldoende lang zijn.
6. Rijd de laatste vrachten ruwvoer zelf goed aan
De loonwerker gaat vaak snel door naar de volgende klus, zodra de laatste vrachten ruwvoer in de kuil zitten. Rijd daarom zelf de toplaag minimaal een half uur goed aan, omdat de toplaag zelf de minste verdichting heeft en daardoor dus het meest broeigevoelig is.
7. Dek de kuil direct af
Wanneer u klaar bent met het inkuilen moet u de kuil direct afdekken met krimpfolie, zeil en/of beschermzeil. Op deze manier geeft u zuurstofintreding geen kans.
8. Houd de juiste voersnelheid aan
De voersnelheid is heel belangrijk bij het inkuilen. In de zomer is dit minimaal 2 meter per week. In de winter mag dit best wat minder zijn, maar minimaal 1 meter per week.
9. Wrik voer niet uit de silo
Wrik het voer nooit uit de sleufsilo, want dit veroorzaakt direct zuurstofintreding. Snijd het voer daarom altijd keurig in laagjes af.
10. Werk schoon!
Houd uw sleufsilo schoon. Voorkom vuil en grondresten in de sleufsilo, want dit zijn bronnen van schimmels.
Wilt u nog meer praktische tips ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op! Meteen uw eigen sleufsilo bouwen? Klik dan hier! |