Partner
Foto: NVM AlgemeenPartner

Optiflor orchideeën: van kraamkamer tot hotellobby

De orchideeën van Opti-flor in Monster vind je terug in chique hotellobby’s en etalages van luxe bloemisten. De afdeling Research & Development – de kraamkamer – vormt het kloppend hart van het bedrijf. NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar hielp Opti-flor bij hun uitbreidingsplannen.

Zoals zo veel ondernemingen in het Westland is Opti-flor een echt familiebedrijf. Ruim 92 jaar geleden begon de opa van de neven Marco en René Hendriks met de teelt van allerlei soorten groenten. Later, met hun beider vaders aan het roer, kwam de focus op tomaten te liggen.

“Het zit in onze genen om extra mooie producten te maken”, zegt Marco Hendriks. “Toen René en ik het bedrijf in 1996 overnamen, zijn we op zoek gegaan naar een product waarbij die hoge kwaliteit gewaardeerd wordt en financieel terugkomt.”

Het werden phalaenopsis orchideeën. De neven namen NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar Peter van der Knaap van WLTM in de arm om grond aan te kopen voor een nieuwe kas.

Succesverhaal

We schrijven de jaren negentig. De orchideeënteelt stond nog in de kinderschoenen, maar had alles in zich om volwassen te worden. “Inmiddels is het een succesverhaal te noemen”, vindt Hendriks. “Toen wij begonnen werden er 10 miljoen planten per jaar verkocht in Nederland, nu zijn dat er 140 miljoen per jaar. We begonnen met twaalfduizend meter en achtduizend planten per week en inmiddels is dat 170 duizend meter en 140 duizend planten per week.”

Tekst gaat verder onder de foto

Opti-flor begon met twaalfduizend meter en achtduizend planten per week. Inmiddels is dat 170 duizend meter en 140 duizend planten per week. - Foto: NVM

Opti-flor begon met twaalfduizend meter en achtduizend planten per week. Inmiddels is dat 170 duizend meter en 140 duizend planten per week. – Foto: NVM

Huismakelaar

Die groei ging door de jaren heen gepaard met verschillende uitbreidingen en bedrijfsovernames, altijd begeleid door ‘huismakelaar’ Peter van der Knaap. “Bij alles wat maar enigszins met makelen te maken heeft, word ik betrokken”, zegt hij. “Bijvoorbeeld voor de verhuur van ongebruikte panden aan arbeidsmigranten, de tijdelijke verpachting van een leegstaande kas of die keer dat een oude tomatenkas plaats moest maken voor woningbouw. Ook controleer ik ieder jaar of de WOZ-gegevens van de gemeente kloppen. Maar meestal gaat het om het aankopen van grond en bestaande bedrijven die daarna geschikt gemaakt worden voor orchideeënteelt.”

Transacties op 14 locaties

In totaal begeleidde Van der Knaap op 14 locaties transacties van Opti-flor. Allemaal zo dicht mogelijk bij elkaar in Monster, of in ieder geval in gemeente Westland, want daar zit de veiling en een groot deel van de afzetmarkt. Hendriks: “Bij ieder hoekje grond dat we gekocht en verkocht hebben, speelde Peter een rol. Hij weet wat wij kunnen en willen en pakt zaken proactief op. Op het gebied van vastgoed is hij onze vaste sparringpartner.”

Tekst gaat verder onder de foto

“Het zit in onze genen om extra mooie producten te maken”, zeggen Marco (links) en René Hendriks. - Foto: NVM

“Het zit in onze genen om extra mooie producten te maken”, zeggen Marco (links) en René Hendriks. – Foto: NVM

Die jarenlange samenwerking komt van pas. Van der Knaap begrijpt dat de kassen voor orchideeënteelt duur zijn, omdat ze kapitaalintensief zijn ingericht. Alles is volledig geautomatiseerd. Er is een koelafdeling en de planten op rolcontainers worden door robots verplaatst.

“Voor mijn klant Opti-flor is het van belang dat nieuwe locaties geschikt zijn of passend te maken zijn voor hun installaties”, legt Van der Knaap uit. Daarnaast wordt de helft van de warmtebehoefte van alle locaties van Opti-flor sinds drie jaar ingevuld door aardwarmte. Toekomstige locaties moeten ook op die warmtebron aangesloten kunnen.

“We houden duurzame technische ontwikkelingen in de markt goed in gaten. Zo hebben we ook dubbel glas in de kassen en gebruiken we buitenluchtaanzuiging in bepaalde afdelingen”, aldus Hendriks.

Tekst gaat verder onder de foto

NVM-makelaar Petr van der Knaap begrijpt dat de kassen voor orchideeënteelt duur zijn, omdat ze kapitaalintensief zijn ingericht. Alles is volledig geautomatiseerd. Er is een koelafdeling en de planten op rolcontainers worden door robots verplaatst. - Foto: NVM

NVM-makelaar Petr van der Knaap begrijpt dat de kassen voor orchideeënteelt duur zijn, omdat ze kapitaalintensief zijn ingericht. Alles is volledig geautomatiseerd. Er is een koelafdeling en de planten op rolcontainers worden door robots verplaatst. – Foto: NVM

Singolo

Maar de grootste innovatiekracht van Opti-flor zit toch echt in de productontwikkeling van die mooie orchideeën. Uitgangsmateriaal zoeken ze over de hele wereld. Inmiddels resulteerde dat in 27 verschillende concepten. Zoals de Singolo, de eerste éénbloemige Phalaenopsis ter wereld. Hendriks: “We hebben een aantal jaren een goede markt gekend, nu is er meer concurrentie en staat bovendien de afzetmarkt onder druk. Sommige bedrijven vallen af. Je moet blijven innoveren om je hoofd boven water te houden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Uitgangsmateriaal zoekt Opti-flor  over de hele wereld. Inmiddels resulteerde dat in 27 verschillende concepten.  - Foto: NVM

Uitgangsmateriaal zoekt Opti-flor over de hele wereld. Inmiddels resulteerde dat in 27 verschillende concepten. – Foto: NVM

Over NVM Agrarisch & Landelijk

De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM U.A. is met ruim 4.500 aangesloten leden de grootste organisatie voor makelaars en taxateurs.
Binnen de NVM bestaat de vakgroep Agrarisch & Landelijk. In deze specialistengroep werken bijna 150 NVM Agrarisch & Landelijk-makelaars en taxateurs samen op het gebied van agrarisch en landelijk vastgoed. Ze bieden diensten aan als aan- en verkoopbemiddeling, pacht- en grondzaken, taxatie, en advies bij onteigening en herbestemming in het buitengebied.
Bij agrarisch en landelijk vastgoed heb je te maken met wet- en regelgeving op het gebied van milieu, natuur en dierenwelzijn. Er zijn tal van productierechten (zoals fosfaatrechten), betalingsrechten en vergunningen.
Deze regels spelen een rol bij vastgoedvraagstukken en de verdere verduurzamingsopgave. NVM houdt haar leden daarom op de hoogte van deze wet- en regelgeving. Zo kunnen ze maatwerk leveren bij iedere specifieke situatie.

Beheer
WP Admin