Bulkwagen van ForFarmers op weg naar een veehouder. - Foto: Carin Vos AlgemeenNieuws

Oproep voerfabrikanten: bestel niet meer veevoer dan normaal

Voerfabrikanten roepen veehouders op om niet meer voer te bestellen dan normaal. Berichten over hamstergedrag spreekt brancheorganisatie Nevedi tegen.

Blijf bij je normale bestelpatroon voor veevoer. Bestel niet meer dan anders uit angst voor krapte of hogere prijzen. Die oproep doen voerfabrikanten aan hun klanten. Boeren die toch met een sterk afwijkende bestelling komen, kunnen eerst een telefoontje of bezoekje verwachten. Dat zeggen voerfabrikant ForFarmers en brancheorganisatie Nevedi.

Van hamstergedrag is overigens geen sprake, aldus Nevedi. Berichten in de media daarover, schetsen niet het juiste beeld, zegt directeur Henk Flipsen. Ook de woordvoerder van ForFarmers nuanceert het beeld dat veehouders massaal extra voer inkopen. Flipsen bevestigt wel dat er boeren zijn die extra besteld hebben, maar het aantal afgeleverde tonnages is niet heel wezenlijk anders dan normaal, stelt hij.

De veevoerleveranciers hebben al enkele weken geleden de koppen bij elkaar gestoken over de situatie op de grondstoffenmarkt. Zij zullen in geval van plaatselijke tekorten of leveringsproblemen elkaar ook bijspringen, aldus Flipsen. Volgens hem is de situatie nu alweer rustiger dan twee weken geleden.

ForFarmers: vooral rundveehouders

ForFarmers schetst eenzelfde beeld. Twee weken geleden was er vanuit de rundveehouderij wel meer vraag naar voer, aldus de woordvoerder. Volgens Flipsen kan dat te maken hebben met voorkoop van voer, wat in die sector gebruikelijk is. Mogelijk heeft een aantal veehouders die voorkoop versneld, om prijsstijgingen voor te zijn.

Beschikbaarheid is niet het issue, verzekeren zowel Nevedi als ForFarmers. Flipsen herkent wel een angst voor prijsstijging bij veehouders. Maar sterke schommelingen in de vraag kunnen fabrieken minder efficiënt draaien, wat ook weer ongunstig is voor de kostprijs, aldus Flipsen. “We proberen klanten hier in mee te nemen. Dan zeggen we doe dat nou niet en probeer te bestellen wat je normaal ook doet”, aldus Flipsen.

De woordvoerder van ForFarmers stelt dat levering in ieder geval de komende twee maanden geen probleem zullen zijn. “Daarna moeten we weer verder kijken. Dan hangt veel van het verloop van de oorlog af.”

Agrifirm: Zorgen over lange termijn

Branchegenoot Agrifirm zegt er in een reactie op te vertrouwen voldoende grondstoffen te kunnen blijven inkopen voor haar klanten. “Momenteel zetten we alle zeilen bij om onze klanten van veevoer te voorzien. Vanwege onze goede inkoopcontracten lukt dat vooralsnog. Wel maken we ons, net als andere veevoerleveranciers, zorgen over de blijvende beschikbaarheid en prijsstijgingen van grondstoffen voor veevoer. Vooral wanneer het gaat om biologische grondstoffen, waar reeds op korte termijn tekorten zullen ontstaan.”

Lees ook: Noodkreet uit biolandbouw: tekort aan gecertificeerd veevoer

Reacties

  1. Zo werkt vraag en aanbod 0,5 procent te weinig paniek en hoge prijzen 0,5 procent teveel paniek over aanbod en lage prijzen
    Vooral met dagverse producten nog veel extremer granen en aardappels werkt dit per dag niet door wel op wat langere periode

  2. Wat een invloed een oorlog toch kan hebben, van de top 10 mais producenten in de wereld produceert Oekraïne 3% en Rusland bijvoorbeeld 1,8% van het totaal van deze top 10. Wel zijn de opbrengsten per hectare in Oekraine en Rusland veel lager dan bijvoorbeeld in Amerika.

    De EU produceren +- 135 miljoen ton tarwe en Oekraïne +- 25 miljoen ton tarwe. China is nog altijd de grootste tarwe producent en staat een plek boven de eu. Oekraïne staat op de zesde plaats een plek boven het Midden-Oosten.

    Van de tien grootste tarwe producenten staat Oekraïne op de 6de plaats en produceert iets minder dan 5% van het totaal van de tarwe die deze 10 grootste producenten produceren.

Beheer
WP Admin