AlgemeenAchtergrond

Oplopende prijs stopt import Duitse uien

Stijgende Duitse uienprijzen maken een einde aan een stroom van Duitse uien naar Nederland.

Het Bureau Ui-info (BUI) van het Productschap Akkerbouw basseert deze conclusie op gegevens uit Duitsland en berichten uit de praktijk.
De geruchten dat uien bij boeren uit Duitsland vandaan zouden komen begonnen twee weken geleden te circuleren. Dit zou volgens het BUI gebeuren om de kleine marges tussen de Nederlandse boerenprijs en de baalprijzen te laten verdwijnen.

“Ik weet dat sorteerders elke keer een paar vrachtauto’s met uien uit Duitsland lieten komen”, zegt Gijs Gunter projectleider bij de Zeeuwse Vereniging voor afzetbevordering van uien (Zuver) en bij Stichting Afzetbevordering Ui (SAU). “De Duitse boeren deden de uien voor lagere prijzen weg dan de Nederlanders. Daardoor werd het voor sorteerders interessant om de uien in te voeren.”

Duidelijkheid over de hoeveelheid uien uit Duitsland is er volgens het BUI niet. Gunter zegt dat volgens hem toch om 100 ton in de week gaat. “Een voorraad hebben de sorteerders er echter niet mee opgebouwd. De meeste uien zijn meteen geëxporteerd naar het buitenland.”

De laatste twee weken zijn de uienprijzen in Duitsland gestegen. De uienprijs af sorteerbedrijf in Duitsland ligt op dit moment op 11 tot 14 euro per 100 kilo. Een week geleden was dat nog €  10,00 tot € 11,50 euro per 100 kilo. Daarmee wordt het verschil met de Nederlandse baalprijzen kleiner. Het Duitse marktbureau AMI sluit ook deze week een prijsstijging niet uit.

“De prijsstijging van de Duitse uien komt wel degelijk door de volumes die naar Nederland zijn gegaan”, zegt Gunter. “Door die prijsstijging stopt de invoer van Duitse uien naar Nederland wel.” Het BUI zegt dat ook dat het vanuit voorgaande jaren niet logisch is te denken dat een dergelijke uienstroom voor de hand ligt. “Wanneer Duitsland door zijn voorraad uien heen is, zal het land uien gaan importeren vanuit Nederland”, zegt Gunter. “Sorteerders kijken gewoon wat hun het meest oplevert.”

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin