Petschar: 'Een eind aan de Rusland-sancties en maatregelen op de EU-markt zijn nodig om de zuivelmarkt te stabiliseren.' Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Oostenrijkse zuivel wil einde aan sancties Rusland

De Europese politiek moet de sancties tegen Rusland opheffen om zo de zuivelmarkt te ontlasten. Dit stelt voorzitter Helmut Petschar van de Vereinigung Österreicher Milchverarbeiter (VÖM).

Daarnaast zijn aanvullende marktstabiliserende maatregelen op de Europese markt en bij export nodig. Door de sancties en het einde van de quotering is het evenwicht op de Europese zuivelmarkt ver te zoeken. Vooral het embargo tegen Rusland heeft duidelijk schade gebracht.

Rusland was voor die tijd goed voor een derde van de Europese kaasexport. Daar kwam bij dat de export naar tweede exportland China halveerde en dat gecombineerd met een gestegen melkproductie. Petschar vraagt Oostenrijkse en Europese politici te werken aan vergroting van de afzetmogelijkheden van zuivel naar verschillende exportlanden. Hij pleit voor afschaffing van exporttarieven en veterinaire beperkingen.

Verhoging interventieprijs en schoolmelkacties

De interne zuivelmarkt kan worden geholpen met een langer noodzakelijke verhoging van de interventieprijs; deze ligt al tientallen jaren op 20 cent. Een verhoging voorkomt verder wegzakken van de EU-melkprijs.

Ook moeten schoolmelkacties opnieuw worden ingesteld, wat Petschar betreft. Voor de Oostenrijkse markt wil de VÖM-voorzitter een eind aan het verbod op reclame-uitingen. De Oostenrijkse zuivel zet zwaar in op gentech-vrije melk, biologische- en hooimelk en veel regionale specialiteiten. Door consumenten daar meer op te wijzen kan de afzet verbeteren.

Beheer
WP Admin