AkkerbouwAchtergrond

Nostalgie op het Friese platteland

Oude tijden herleven op het Friese platteland tijdens het jaarlijkse Flaeijelfeest. Omdat in september de 35ste editie van het feest is, pakt de organisatie groot uit. De voorbereidingen zijn al volop aan de gang, zoals het inzaaien en poten van aardappelen en haver.

Het Friese platteland staat elk jaar op de derde zaterdag van september op zijn kop. Het Flaeijelfeest is een traditie geworden weer veel bezoekers uit het hele land op af komen.
Vorig jaar werd een hoogtepunt bereikt met 25.000 bezoekers.

Dit jaar hoopt de organisatie dat tijdens het jubileumweekend te overtreffen; het feest wordt in september voor de vijfendertigste keer gevierd.

Het Flaeijelfeest is vooral een weekend vol nostalgie. Het boerenleven van tachtig jaar geleden wordt uit de kast getrokken, waarbij het feestterrein tussen het Friese Nieuwehorne en Oudehorne in een groot openluchtmuseum verandert.

De organisatie bestaat uit zo’n 450 vrijwilligers die allemaal een doel hebben, ze willen het vroegere leven op het platteland tentoonstellen, zodat niemand vergeet hoe het er een eeuw geleden op het platteland aan toe ging.

Dat is onder meer te zien in een 4 kilometer lange optocht die op de zaterdagochtend door de dorpen Nieuwehorne en Oudehorne trekt, op weg naar landgoed De Horne. In die optocht zijn onder meer oude mestwagens, giertanks, zaaimachines en melkrijders te zien.

Op het landgoed is de hele dag een compleet openluchtmuseum volop in bedrijf. Daarbij zijn bijvoorbeeld oude bakkersoven, het dorpscafé, een kruideniers- en slagerswinkel, een plaggenhut met turfstekers, het boerenhuis (waar gekarnd en kaas gemaakt wordt) en boerenboelgoed te zien.

Er zijn allerlei demonstraties, zoals dorsen met de hand en oogsten op de ouderwetse manier. Om dat te kunnen laten zien, zijn op landgoed De Horne vorige maand de eerste voorbereidingen al begonnen. Er is haver ingezaaid en er zijn aardappelen gepoot, zodat die op 24 september tijdens het feest geoogst kunnen worden. Dat gebeurt op ouderwetse wijze, zoals dat tachtig jaar geleden ook gebeurde.

Begin juni worden ook zandrapen op het landgoed De Horne gezaaid. Dat is een oude traditie van het naastgelegen dorp Katlijk. Het is voor het eerst in jaren dat die traditie weer in ere wordt hersteld.

De boeren in en rond Katlijk verbouwden vroeger zandrapen als voer voor hun vee en ook als voedsel voor zichzelf. Ze stonden er om bekend de beste en lekkerste zandrapen van Nederland te produceren. Tot 1950 was het rapen van deze gele knollen een jaarlijks terugkerende activiteit, maar daarna is dat gestopt. De mensen die dat deden, werden raapteppers genoemd. Tijdens het Flaeijelfeest tonen ze weer hun oude ambacht.

Het is niet alleen het boerenleven van vorige eeuw dat te zien is. In verband met het jubileum zijn er activiteiten aan het feest toegevoegd. In de dorpsstraat van het Flaeijelfeest staat bijvoorbeeld dit jaar een nieuwe, authentieke bezienswaardigheid; een timmerwerkplaats van voor het jaar 1900. Het materiaal is oorspronkelijk afkomstig van een timmerman die in 1885 als zelfstandig ondernemer is begonnen in Zuid-Holland. De werkplaats bestaat onder meer uit vier grote machines zoals een lintzaag en een houtdraaibank.

Ook zijn er verschillende wedstrijden. Zo is er het Fries kampioenschap zeismaaien gehouden. Deelnemers worden beoordeeld op maaihouding, ligging, netheid en of al het gras echt gemaaid is. Daarnaast zijn er wedstrijden als de trekkertrek en ringsteken en zijn er demonstraties met oude trekkers.

Het hoogtepunt van het feest ligt op zaterdag 24 september, maar ook de dagen ervoor zijn er al verschillende feesten in de feesttent op het terrein.

Beheer
WP Admin