Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Nog amper residu van kiemremmer CIPC in aardappelen

Aardappelen bevatten nagenoeg geen residu meer van kiemremmer chloorprofam (CIPC). Door een grootschalige campagne om de aardappelbewaarloodsen schoon te krijgen, is in heel Europa door dalende CIPC-residuen de tijdelijke MRL nageleefd.

Dat blijkt uit residu-onderzoek van de Vlaamse belangenvereniging voor de aardappelsector Belgapom. Belgapom zette een CIPC-residumonitoringscampagne op om het gehalte aan CIPC – sinds najaar 2019 niet meer toegestaan in Europa – in de bewaarinstallaties van aardappelen te reduceren.

Grote zorgen

De zorgen in de aardappelsector waren groot toen de veel gebruikte kiemremmer werd verboden, omdat het middel overal in was getrokken; in het beton van de loodsen en in andere aanwezige materialen in de bewaar- en verwerkingsschuren.

Door Europese koelorganisaties – waaronder COPA-COGECA (telers), EUPPA (verwerkers) en Europatat (handel) – werd een reinigingsprotocol opgesteld. Intussen was ook een tijdelijke MRL van 0,4 milligram per kilo in het leven geroepen, waarmee de residu-normen iets waren versoepeld. Deze norm geldt nog steeds, maar wordt in de toekomst verlaagd.

Voor residumonitoringscampagne 2019-2020 zijn 913 stalen genomen, waarvan de meerderheid negatief was. In 156 stalen is waargenomen dat de detectielimiet van 0,01 milligram per kilo is overschreden. Deze zat tussen de 0,01 en 5,3 milligram per kilo.

Tijdelijke MRL verlagen

EUPPA wil op basis van de positieve resultaten de tijdelijke MRL verlagen naar 0,35 milligram per kilo. Maar eerst moesten de residuen in het opslagseizoen 2021-2022 worden gemonitord. In de periode van februari tot juni 2022 werden 220 stalen genomen. De meerderheid, 95%, bevatte geen CIPC-residu. De resterende 5% was positief voor CIPC, in de range van 0,033 tot 0.27 milligram per kilo. Alles dus onder de 0,4 milligram. Dit wijst op een graduele afname van de CIPC-residuen in Belgische aardappelbewaarloodsen.

Data uit andere landen

De data werden anoniem gedeeld met Arvalis, een Franse onderzoeksinstelling, die in opdracht van de Potato Value Chain en EUPPA het eindrapport opmaakt. Hiervoor wordt ook data aangeleverd uit andere Europese landen. Deze aanpak heeft een overzicht over het gehele bewaarseizoen en over de verschillende landen.
In het huidige bewaarseizoen wordt de residumonitoring voortgezet.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin