Partner
Foto: HIPRA VarkensPartner

Nieuwste inzichten met PRRS360 preventieprogramma van HIPRA

Het PRRS360 preventieprogramma van HIPRA ondersteunt je om PRRS op jouw bedrijf onder de loep te nemen en met de nieuwste inzichten aan de slag te gaan.

PRRS is een van de meest besproken virale infecties in de varkenshouderij, zeker sinds de ambitie ‘’Nederland PRRS-vrij in 2050” is verkondigd. Er wordt veel over gesproken en geschreven en tal van maatregelen en PRRS-aanpakken worden gedeeld. Maar wat kun je hier nu mee op jouw bedrijf? HIPRA biedt als antwoord op deze vraag het nieuwste PRRS360 preventieprogramma aan. Dit programma ondersteunt je om PRRS op jouw bedrijf onder de loep te nemen en met de nieuwste inzichten aan de slag te gaan.

In het PRRS360 preventieprogramma leggen we alle puzzelstukken van jouw bedrijf bijeen en op basis hiervan wordt er samen met jou en je bedrijfsdierenarts een grondige analyse gemaakt. Met onze kennis en expertise wordt er een PRRS preventieplan op maat gemaakt, dat helpt om PRRS op het bedrijf onder controle te brengen of zelfs te elimineren.

Wat kun je van ons verwachten?

HIPRA biedt naast uitgebreide diagnostiek ook een complete range aan services om de best passende PRRS-aanpak te starten. Naaldloze intradermale vaccinatie met het injectietoestel Hipradermic is een van de hoekstenen in het PRRS 360 preventieplan. De Hipradermic is het lichtste en meest ergonomische injectietoestel, wat overdracht van PRRS-virus tussen biggen voorkomt. Deze manier van toediening is ook een grote stap vooruit op het vlak van interne biosecurity én het zorgt ook voor meer rust in de stal.

Om je beter bekend te maken met ons PRRS360 preventie programma, beantwoorden we hieronder enkele vaak gestelde vragen.

Wat houdt het PRRS360 preventieprogramma eigenlijk in?

PRRS360 is een compleet en breed preventieprogramma, waarbij de PRRS-situatie op een bedrijf vanuit alle invalshoeken bekeken wordt. Dit helpt je de weg uit het “PRRS-doolhof” te vinden.

HIPRA biedt hiervoor niet alleen een veelzijdig vaccin, maar ook alle andere componenten voor een succesvolle PRRS-aanpak. Zo wordt als eerste de bedrijfssituatie in kaart gebracht aan de hand van uitgebreide diagnostiek en de PRRS-risicoanalyse. Ook bespreken we je huidige vaccinatiestrategie en zoeken we samen naar mogelijkheden om verbeterpunten aan te brengen binnen jouw bedrijf.

Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: waar zit het grootste risico op insleep van PRRS, op welke manier wordt PRRS binnen uw bedrijf verspreid, welke diergroepen zijn het meest kwetsbaar, welke dieren gaan we vaccineren, doen we dat met of zonder naald, en op welk moment? Ook voor het monitoren van het effect van de gekozen strategie beantwoorden we vergelijkbare vragen: welke dieren gaan we bemonsteren, hoe vaak, op welke manier en welke test laten we uitvoeren? HIPRA heeft de tools, expertise en diagnostiek in huis om daar samen mee aan de slag te gaan.

Hoe kies je het best passende vaccin, en wat is de best passende vaccinatiestrategie?

Dit is een van de meest gestelde vragen, en helaas is daar geen simpel antwoord op te geven. Het is écht maatwerk.

Het is in ieder geval belangrijk een vaccin te kiezen dat zorgt voor een brede bescherming en toegediend kan worden bij alle diergroepen, zodat er maar één levend PRRS-vaccin op jouw bedrijf gebruikt wordt. Dit laatste is essentieel omdat daarmee het risico op nieuwe PRRS-stammen die ontstaan door recombinatie tussen verschillende vaccinstammen wordt vermeden.

Volledige traceerbaarheid? Hoe werkt dat?

Elk vaccinflesje dat gebruikt wordt met de Hipradermic is voorzien van een RFID-chip in het etiket. Deze chip wordt uitgelezen door het vaccinatietoestel, dat voor je registreert op welke datum en tijdstip je welk vaccin, inclusief batchnummer en houdbaarheidsdatum, toedient, en hoeveel doseringen je gevaccineerd heeft. Met behulp van de HIPRALink Vaccination app heb je hierin direct inzicht en kun je vaccinatierapporten uitdraaien, bijvoorbeeld om aan een biggenpaspoort toe te voegen. Je kunt deze gegevens zelfstandig bekijken en analyseren, maar uiteraard helpen we je daar graag bij.

Maar: de oplossing voor PRRS komt toch niet uit een potje?

Inderdaad: daarom zetten we in op een 360 graden PRRS-aanpak en bieden we niet alleen een veelzijdig vaccin, maar ook alle andere componenten om PRRS succesvol en duurzaam aan te pakken.

We hebben het nog niet over de veelgehoorde bioveiligheid gehad?

Dat klopt, iedereen heeft die term natuurlijk al heel vaak gehoord. Nu Afrikaanse Varkenspest (ASF) dichtbij komt wordt iedereen er nog eens aan herinnerd hoe belangrijk bioveiligheid is. In theorie weten we allemaal hoe het zou moeten, maar bij de meeste bedrijven kunnen er nog wel wat puntjes op de i worden gezet. Het is dan belangrijk om een risicoanalyse te maken en te beoordelen of die verbeterpunten een klein of groot risico met zich meebrengen. Daarmee kun je een afgewogen beslissing nemen over het al dan niet doorvoeren van veranderingen.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin