Mogelijk uitbraak Afrikaanse varkenspest door aanvoer besmet graan. - Foto: Boerderij VarkensNieuws

Uitbraak Afrikaanse varkenspest net over de grens bij Enschede

Een zeugenbedrijf in Emsbüren is getroffen door Afrikaanse varkenspest (AVP). Het bedrijf ligt circa 15 kilometer van de Nederlandse grens. NVWA onderzoekt contacten met Duitse varkenshouder na uitbraak.

In de Duitse deelstaat Nedersaksen is een zeugenhouderij getroffen door Afrikaanse varkenspest( AVP). Het bedrijf ligt in de gemeente Emsbüren, 16 kilometer over de grens bij Denekamp (Ov.). Dit heeft het ministerie van Landbouw in Nedersaksen zaterdagmiddag bevestigd. Het bedrijf telt 280 zeugen en 1.500 biggen.

Insleep mogelijk via graan

Hoe het virus het bedrijf binnen is gekomen is nog onduidelijk. Wel is contact met wilde zwijnen of insleep via jachttochten voorlopig uitgesloten. De opties verontreinigd sperma of voer worden nog onderzocht. Het laatste lijkt het meest waarschijnlijk. Het vermoeden bestaat dat het bedrijf graan heeft aangevoerd uit landen waar AVP voorkomt.

Lees verder onder de foto

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Emsbüren is op ongeveer 15 kilometer van de Nederlandse grens.

296 bedrijven in 10 kilometerzone

Het getroffen bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd. Rond het bedrijf wordt een beperkingsgebied met een straal van 3 kilometer ingesteld. Daaromheen komt een toezichtsgebied met een straal van 10 kilometer. Dit toezichtsgebied loopt ook over het naastgelegen kreis Bad Bentheim. In het toezichtsgebied vallen 296 varkenshouderijen met in totaal 195.000 varkens.

De uitbraak in Emsbüren is een extra klap voor de Duitse varkenshouderij. De regio Emsland, waaronder Emsbüren valt, is een van de meest varkensdichte regio’s van Duitsland. De regio grenst aan de deelstaat Noordrijn-Westfalen waar ook een aanzienlijk deel van de Duitse varkenshouderijen gesitueerd zijn.

Wat de gevolgen de uitbraak voor Nederlandse varkenshouders gaat hebben is nog niet duidelijk. Er zijn meerdere Nederlandse varkenshouders die bedrijfslocaties net over de grens hebben. Als deze stallen in het toezichtsgebied vallen hebben de beperkingen ook gevolgen voor de Nederlandse locaties.

NVWA onderzoekt contacten met Duitse varkenshouder

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat na welke contacten er zijn geweest tussen Nederlandse bedrijven en de varkensboerderij vlak over de grens met Duitsland waar de Afrikaanse varkenspest is uitgebroken. De beschermingszones om het besmette bedrijf hebben nu nog geen invloed op Nederlands grondgebied, laat een woordvoerder van het ministerie van Landbouw weten.
Er wordt ook onderzocht hoe de transporten gelopen zijn om te kijken of Nederlandse varkenshouders misschien risico lopen. De besmette boerderij ligt in de deelstaat Nedersaksen, in het district Emsland. De varkenshouderij ligt vlak over de grens bij Enschede. De provincie Overijssel houdt de zaak ook in de gaten, aldus het ministerie, dat eerder op zaterdag overleg voerde over de kwestie.
Verder worden varkenshouders opgeroepen zelf ook extra alert te blijven.
De Afrikaanse varkenspest lijkt op de klassieke variant, maar voor laatstgenoemde is een vaccin, en voor de Afrikaanse varkenspest niet. Ze worden veroorzaakt door twee verschillende virussen. Zowel gehouden varkens als wilde zwijnen kunnen besmet en ziek worden. Voor mensen is de Afrikaanse varkenspest niet gevaarlijk.
Medeauteur: ANP


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

 • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Dat het ook in Nederland komt is niet de vraag maar wanneer. ???
   En dan maar hopen dat de verstandhouding tussen de regering en de boeren niet hellemaal verpest is .
   De nertsenhouders werden nog uitgekocht.

 1. afrikaanse varkenspest op 10 km van nederland verschrikkelijk dit kan helemaal misgaan als het hier komt laait den haag de hele varkenssector op

  1. Dan liggen de kaarten inderdaad wel iets anders .
   Als een hoop landen een importverbod op Nederlands varkensvlees invoeren .
   Vooral als de regering zegt laat de markt zijn werk doen .

Beheer
WP Admin