Trends in de landbouw

Aan de markt ligt het niet, (bijna) overal is vraag naar en prijzen zijn hoog. Techniek ontwikkelt zich rap. Grootste uitdaging is om je plek als boer te behouden want het is dringen in Nederland. De landbouw staat voor een herstructurering. Boerderij publiceert elk jaar de belangrijkste bewegingen in de land- en tuinbouw. Bekijk hieronder de 22 trends voor dit jaar.

Prijsstijging niet overal

De verschillen in prijsontwikkeling tussen de verschillende markten zijn groot. Zo waren slachtkoeien nog nooit zo duur, maar zijn de prijzen van varkens, biggen en uien juist erg laag.
Lees meer over Prijsstijging niet overal

Supermarkt neemt regie

Het regent concepten in de voedingswereld. Overal worden ketens gevormd onder regie van de supermarkten.
Lees meer over Supermarkt neemt regie

Liefst product van eigen bodem

‘5xD’ in Duitsland, ‘Nés, élevés, abattus, découpés et transformés’ in Frankrijk, en de ‘Beter voor‘-programma’s bij de Nederlandse Albert Heijn: het land van herkomst doet ertoe.
Lees meer over Liefst product van eigen bodem

Korte keten wint terrein

Steeds meer boeren verkopen direct aan de klanten, en dat wordt ook steeds gemakkelijker. In 2020 waren 3.401 bedrijven actief in de directe verkoop in de korte keten, blijkt uit cijfers van Wageningen UR. Er wordt vaker gekeken naar directe productverkoop als (extra) verdienmodel.
Lees meer over Korte keten wint terrein

Minder gewasbeschermingsmiddelen

De druk op synthetisch-chemische gewasbeschermingsmiddelen dwingt telers en toeleveranciers meer strategisch te kijken naar inzet van biodiversiteit, precisie, mechanisch, veredeling en groene middelen.
Lees meer over Minder gewasbeschermingsmiddelen

Einde kooihuisvesting


Kooihuisvesting voor landbouwhuisdieren wordt uitgefaseerd. Veehouders moeten volgens Bert van den Berg van de Dierenbescherming zelf de regie nemen en niet op regelgeving wachten.
Lees meer over Einde kooihuisvesting

Eiwit in voer afbouwen

Minder ruw eiwit in het melkveerantsoen is een middel om de stikstofuitstoot van de melkveesector te verlagen. Melkveehouders willen wel meewerken.
Lees meer over Eiwit in voer afbouwen

Meer hoogwaardige producten uit mest


Mede gedwongen door de markt zoeken mestverwerkers naar mogelijkheden om hoogwaardiger eindproducten te maken en kosten te drukken. Ze hebben de markt mee omdat kunstmest duur is.
Lees meer over Meer hoogwaardige producten uit mest

Grondbewerking wordt minder intensief

De grond minder intensief bewerken is goed voor de bodem. Akkerbouwers gaan daarom minder ploegen. Financiële voordelen komen pas op langere termijn naar voren.
Lees meer over Grondbewerking wordt minder intensief

Druppelirrigatie ook in ‘gewone’ jaren

In buitenteelten kunnen meer verfijnde drainage- en irrigatiesystemen wateroverlast en -tekorten beter aan. Voor druppelbevloeiing komt daarbij dat die ook in normale jaren de teelt perfectioneert.
Lees meer over Druppelirrigatie ook in ‘gewone’ jaren

Werken met data landt op boerenbedrijf

Geautomatiseerd werken met (big)data komt dichter bij het boerenbedrijf. Het vertrouwen groeit dat de brij aan data die boeren verzamelen, onvermoede nieuwe inzichten gaat opleveren.
Lees meer over Werken met data landt op boerenbedrijf

Sterkere positie tegen de overheid

Krijgt de burger een gelijkwaardiger positie in een rechtszaak tegen een overheidsinstantie? Als het aan Raad van State-voorzitter Bart Jan van Ettekoven ligt wel.
Lees meer over Sterkere positie tegen de overheid

Focus op gezondheid

Dat groente en fruit gezond zijn, is geen trend. De meetbaarheid van gezondheid is echter absoluut in opmars. Consumenten zijn steeds bewuster met voeding bezig, ingegeven door allerlei initiatieven die vallen onder gepersonaliseerde voeding, apps die helpen te eten en drinken wat je nodig hebt.
Lees meer over Focus op gezondheid

Robot krijgt voet aan de grond

Afgaand op de aantallen veldrobots die in 2020 en 2021 in de praktijk in bedrijf waren, is het gebruik ervan in een jaar tijd verdubbeld. Niet elke robot is geschikt voor de Nederlandse praktijk.
Lees meer over Robot krijgt voet aan de grond

Waterstof veelbelovend

Het opwekken van waterstof op het boerenbedrijf met eigen zonnestroom zou eens twee vliegen in een klap kunnen slaan, met het oog op het volle energienet.
Lees meer over Waterstof veelbelovend

Groei biologisch nog steeds beperkt

De boodschap vanuit Brussel is helder. Het biologisch landbouwareaal in Europa moet komende jaren groeien naar 25% in 2030. Aan deze gezamenlijke ambitie mogen de lidstaten een eigen invulling geven. Ook Nederland werkt aan een actieplan.
Lees meer over Groei biologisch nog steeds beperkt

Ledenfinanciering op de schop

FrieslandCampina heeft de aanvoer van melk gekoppeld aan de inleg van geld. Het leverde veel discussie op, maar nadenken over de financiering gaat ook bij andere coöperaties spelen.
Lees meer over Ledenfinanciering op de schop

Koolstof: kassa voor boer en klimaat

Bedrijven in de agroketen springen in het gat om kilo’s bodemkoolstof om te zetten in keiharde euro’s. Het is een van de manieren waarop de landbouw bij kan dragen aan de landelijke klimaatdoelen.
Lees meer over Koolstof: kassa voor boer en klimaat

Voorzichtige opmars van de veldboon

De vraag naar lokale, plantaardige eiwitten vanuit de voedingssector neemt toe. ‘Oude bekende’ de veldboon wordt gezien als meest kansrijke eiwitgewas in Nederland.
Lees meer over Voorzichtige opmars van de veldboon

Meer aardappelen nodig

De aardappelsector herstelt van de coronacrisis, wat overigens moeizamer gaat dan verwacht. Tijdens de eerste coronalockdown waren aardappelen door alle onzekerheden niet te slijten. Gelukkig is de wereldwijde vraag naar frites ondertussen boven verwachting goed aangetrokken.
Lees meer over Meer aardappelen nodig

Biobased: profiteren van overgang naar natuurlijke grondstoffen

Boeren profiteren van de overgang naar natuurlijke grondstoffen. Maar er moeten knelpunten worden opgelost, zegt voorzitter Willem Sederel van de stichting Circular Biobased Delta.
Lees meer over Biobased: profiteren van overgang naar natuurlijke grondstoffen

Veehouderij krimpt, veehouderijen groeien

Krimp en tegelijk schaalvergroting. Lijkt tegenstrijdig, toch is dat wat er gaande is in de veehouderij in Nederland. Wel met verschillen per sector.
Lees meer over Veehouderij krimpt, veehouderijen groeien

1Prijsstijging niet overal

De verschillen in prijsontwikkeling tussen de verschillende markten zijn groot. Zo waren slachtkoeien nog nooit zo duur, maar zijn de prijzen van varkens, biggen en uien juist erg laag.
Lees meer over Prijsstijging niet overal

Het regent concepten in de voedingswereld. Overal worden ketens gevormd onder regie van de supermarkten.
Lees meer over Supermarkt neemt regie

‘5xD’ in Duitsland, ‘Nés, élevés, abattus, découpés et transformés’ in Frankrijk, en de ‘Beter voor‘-programma’s bij de Nederlandse Albert Heijn: het land van herkomst doet ertoe.
Lees meer over Liefst product van eigen bodem

Steeds meer boeren verkopen direct aan de klanten, en dat wordt ook steeds gemakkelijker. In 2020 waren 3.401 bedrijven actief in de directe verkoop in de korte keten, blijkt uit cijfers van Wageningen UR. Er wordt vaker gekeken naar directe productverkoop als (extra) verdienmodel.
Lees meer over Korte keten wint terrein

De druk op synthetisch-chemische gewasbeschermingsmiddelen dwingt telers en toeleveranciers meer strategisch te kijken naar inzet van biodiversiteit, precisie, mechanisch, veredeling en groene middelen.
Lees meer over Minder gewasbeschermingsmiddelen


Kooihuisvesting voor landbouwhuisdieren wordt uitgefaseerd. Veehouders moeten volgens Bert van den Berg van de Dierenbescherming zelf de regie nemen en niet op regelgeving wachten.
Lees meer over Einde kooihuisvesting

Minder ruw eiwit in het melkveerantsoen is een middel om de stikstofuitstoot van de melkveesector te verlagen. Melkveehouders willen wel meewerken.
Lees meer over Eiwit in voer afbouwen


Mede gedwongen door de markt zoeken mestverwerkers naar mogelijkheden om hoogwaardiger eindproducten te maken en kosten te drukken. Ze hebben de markt mee omdat kunstmest duur is.
Lees meer over Meer hoogwaardige producten uit mest

De grond minder intensief bewerken is goed voor de bodem. Akkerbouwers gaan daarom minder ploegen. Financiële voordelen komen pas op langere termijn naar voren.
Lees meer over Grondbewerking wordt minder intensief

In buitenteelten kunnen meer verfijnde drainage- en irrigatiesystemen wateroverlast en -tekorten beter aan. Voor druppelbevloeiing komt daarbij dat die ook in normale jaren de teelt perfectioneert.
Lees meer over Druppelirrigatie ook in ‘gewone’ jaren

Geautomatiseerd werken met (big)data komt dichter bij het boerenbedrijf. Het vertrouwen groeit dat de brij aan data die boeren verzamelen, onvermoede nieuwe inzichten gaat opleveren.
Lees meer over Werken met data landt op boerenbedrijf

Krijgt de burger een gelijkwaardiger positie in een rechtszaak tegen een overheidsinstantie? Als het aan Raad van State-voorzitter Bart Jan van Ettekoven ligt wel.
Lees meer over Sterkere positie tegen de overheid

Dat groente en fruit gezond zijn, is geen trend. De meetbaarheid van gezondheid is echter absoluut in opmars. Consumenten zijn steeds bewuster met voeding bezig, ingegeven door allerlei initiatieven die vallen onder gepersonaliseerde voeding, apps die helpen te eten en drinken wat je nodig hebt.
Lees meer over Focus op gezondheid

Afgaand op de aantallen veldrobots die in 2020 en 2021 in de praktijk in bedrijf waren, is het gebruik ervan in een jaar tijd verdubbeld. Niet elke robot is geschikt voor de Nederlandse praktijk.
Lees meer over Robot krijgt voet aan de grond

Het opwekken van waterstof op het boerenbedrijf met eigen zonnestroom zou eens twee vliegen in een klap kunnen slaan, met het oog op het volle energienet.
Lees meer over Waterstof veelbelovend

De boodschap vanuit Brussel is helder. Het biologisch landbouwareaal in Europa moet komende jaren groeien naar 25% in 2030. Aan deze gezamenlijke ambitie mogen de lidstaten een eigen invulling geven. Ook Nederland werkt aan een actieplan.
Lees meer over Groei biologisch nog steeds beperkt

FrieslandCampina heeft de aanvoer van melk gekoppeld aan de inleg van geld. Het leverde veel discussie op, maar nadenken over de financiering gaat ook bij andere coöperaties spelen.
Lees meer over Ledenfinanciering op de schop

Bedrijven in de agroketen springen in het gat om kilo’s bodemkoolstof om te zetten in keiharde euro’s. Het is een van de manieren waarop de landbouw bij kan dragen aan de landelijke klimaatdoelen.
Lees meer over Koolstof: kassa voor boer en klimaat

De vraag naar lokale, plantaardige eiwitten vanuit de voedingssector neemt toe. ‘Oude bekende’ de veldboon wordt gezien als meest kansrijke eiwitgewas in Nederland.
Lees meer over Voorzichtige opmars van de veldboon

De aardappelsector herstelt van de coronacrisis, wat overigens moeizamer gaat dan verwacht. Tijdens de eerste coronalockdown waren aardappelen door alle onzekerheden niet te slijten. Gelukkig is de wereldwijde vraag naar frites ondertussen boven verwachting goed aangetrokken.
Lees meer over Meer aardappelen nodig

Boeren profiteren van de overgang naar natuurlijke grondstoffen. Maar er moeten knelpunten worden opgelost, zegt voorzitter Willem Sederel van de stichting Circular Biobased Delta.
Lees meer over Biobased: profiteren van overgang naar natuurlijke grondstoffen

Krimp en tegelijk schaalvergroting. Lijkt tegenstrijdig, toch is dat wat er gaande is in de veehouderij in Nederland. Wel met verschillen per sector.
Lees meer over Veehouderij krimpt, veehouderijen groeien

Beheer
WP Admin