Trends in de landbouw
Prijsstijging niet overal
De verschillen in prijsontwikkeling tussen de verschillende markten zijn groot. Zo waren slachtkoeien nog nooit zo duur, maar zijn de prijzen van varkens, biggen en uien juist erg laag.
Lees meer over Prijsstijging niet overal
Supermarkt neemt regie
Het regent concepten in de voedingswereld. Overal worden ketens gevormd onder regie van de supermarkten.
Lees meer over Supermarkt neemt regie
Liefst product van eigen bodem
‘5xD’ in Duitsland, ‘Nés, élevés, abattus, découpés et transformés’ in Frankrijk, en de ‘Beter voor‘-programma’s bij de Nederlandse Albert Heijn: het land van herkomst doet ertoe.
Lees meer over Liefst product van eigen bodem
Korte keten wint terrein
Steeds meer boeren verkopen direct aan de klanten, en dat wordt ook steeds gemakkelijker. In 2020 waren 3.401 bedrijven actief in de directe verkoop in de korte keten, blijkt uit cijfers van Wageningen UR. Er wordt vaker gekeken naar directe productverkoop als (extra) verdienmodel.
Lees meer over Korte keten wint terrein
Minder gewasbeschermingsmiddelen
De druk op synthetisch-chemische gewasbeschermingsmiddelen dwingt telers en toeleveranciers meer strategisch te kijken naar inzet van biodiversiteit, precisie, mechanisch, veredeling en groene middelen.
Lees meer over Minder gewasbeschermingsmiddelen
Einde kooihuisvesting
Kooihuisvesting voor landbouwhuisdieren wordt uitgefaseerd. Veehouders moeten volgens Bert van den Berg van de Dierenbescherming zelf de regie nemen en niet op regelgeving wachten.
Lees meer over Einde kooihuisvesting
Eiwit in voer afbouwen
Minder ruw eiwit in het melkveerantsoen is een middel om de stikstofuitstoot van de melkveesector te verlagen. Melkveehouders willen wel meewerken.
Lees meer over Eiwit in voer afbouwen
Meer hoogwaardige producten uit mest
Mede gedwongen door de markt zoeken mestverwerkers naar mogelijkheden om hoogwaardiger eindproducten te maken en kosten te drukken. Ze hebben de markt mee omdat kunstmest duur is.
Lees meer over Meer hoogwaardige producten uit mest
Grondbewerking wordt minder intensief
De grond minder intensief bewerken is goed voor de bodem. Akkerbouwers gaan daarom minder ploegen. Financiële voordelen komen pas op langere termijn naar voren.
Lees meer over Grondbewerking wordt minder intensief
Druppelirrigatie ook in ‘gewone’ jaren
In buitenteelten kunnen meer verfijnde drainage- en irrigatiesystemen wateroverlast en -tekorten beter aan. Voor druppelbevloeiing komt daarbij dat die ook in normale jaren de teelt perfectioneert.
Lees meer over Druppelirrigatie ook in ‘gewone’ jaren
Werken met data landt op boerenbedrijf
Geautomatiseerd werken met (big)data komt dichter bij het boerenbedrijf. Het vertrouwen groeit dat de brij aan data die boeren verzamelen, onvermoede nieuwe inzichten gaat opleveren.
Lees meer over Werken met data landt op boerenbedrijf
Sterkere positie tegen de overheid
Krijgt de burger een gelijkwaardiger positie in een rechtszaak tegen een overheidsinstantie? Als het aan Raad van State-voorzitter Bart Jan van Ettekoven ligt wel.
Lees meer over Sterkere positie tegen de overheid
Focus op gezondheid
Dat groente en fruit gezond zijn, is geen trend. De meetbaarheid van gezondheid is echter absoluut in opmars. Consumenten zijn steeds bewuster met voeding bezig, ingegeven door allerlei initiatieven die vallen onder gepersonaliseerde voeding, apps die helpen te eten en drinken wat je nodig hebt.
Lees meer over Focus op gezondheid
Robot krijgt voet aan de grond
Afgaand op de aantallen veldrobots die in 2020 en 2021 in de praktijk in bedrijf waren, is het gebruik ervan in een jaar tijd verdubbeld. Niet elke robot is geschikt voor de Nederlandse praktijk.
Lees meer over Robot krijgt voet aan de grond
Waterstof veelbelovend
Het opwekken van waterstof op het boerenbedrijf met eigen zonnestroom zou eens twee vliegen in een klap kunnen slaan, met het oog op het volle energienet.
Lees meer over Waterstof veelbelovend
Groei biologisch nog steeds beperkt
De boodschap vanuit Brussel is helder. Het biologisch landbouwareaal in Europa moet komende jaren groeien naar 25% in 2030. Aan deze gezamenlijke ambitie mogen de lidstaten een eigen invulling geven. Ook Nederland werkt aan een actieplan.
Lees meer over Groei biologisch nog steeds beperkt
Ledenfinanciering op de schop
FrieslandCampina heeft de aanvoer van melk gekoppeld aan de inleg van geld. Het leverde veel discussie op, maar nadenken over de financiering gaat ook bij andere coöperaties spelen.
Lees meer over Ledenfinanciering op de schop
Koolstof: kassa voor boer en klimaat
Bedrijven in de agroketen springen in het gat om kilo’s bodemkoolstof om te zetten in keiharde euro’s. Het is een van de manieren waarop de landbouw bij kan dragen aan de landelijke klimaatdoelen.
Lees meer over Koolstof: kassa voor boer en klimaat
Voorzichtige opmars van de veldboon
De vraag naar lokale, plantaardige eiwitten vanuit de voedingssector neemt toe. ‘Oude bekende’ de veldboon wordt gezien als meest kansrijke eiwitgewas in Nederland.
Lees meer over Voorzichtige opmars van de veldboon
Meer aardappelen nodig
De aardappelsector herstelt van de coronacrisis, wat overigens moeizamer gaat dan verwacht. Tijdens de eerste coronalockdown waren aardappelen door alle onzekerheden niet te slijten. Gelukkig is de wereldwijde vraag naar frites ondertussen boven verwachting goed aangetrokken.
Lees meer over Meer aardappelen nodig
Biobased: profiteren van overgang naar natuurlijke grondstoffen
Boeren profiteren van de overgang naar natuurlijke grondstoffen. Maar er moeten knelpunten worden opgelost, zegt voorzitter Willem Sederel van de stichting Circular Biobased Delta.
Lees meer over Biobased: profiteren van overgang naar natuurlijke grondstoffen
Veehouderij krimpt, veehouderijen groeien
Krimp en tegelijk schaalvergroting. Lijkt tegenstrijdig, toch is dat wat er gaande is in de veehouderij in Nederland. Wel met verschillen per sector.
Lees meer over Veehouderij krimpt, veehouderijen groeien
De verschillen in prijsontwikkeling tussen de verschillende markten zijn groot. Zo waren slachtkoeien nog nooit zo duur, maar zijn de prijzen van varkens, biggen en uien juist erg laag.
Lees meer over Prijsstijging niet overal
Het regent concepten in de voedingswereld. Overal worden ketens gevormd onder regie van de supermarkten.
Lees meer over Supermarkt neemt regie
‘5xD’ in Duitsland, ‘Nés, élevés, abattus, découpés et transformés’ in Frankrijk, en de ‘Beter voor‘-programma’s bij de Nederlandse Albert Heijn: het land van herkomst doet ertoe.
Lees meer over Liefst product van eigen bodem
Steeds meer boeren verkopen direct aan de klanten, en dat wordt ook steeds gemakkelijker. In 2020 waren 3.401 bedrijven actief in de directe verkoop in de korte keten, blijkt uit cijfers van Wageningen UR. Er wordt vaker gekeken naar directe productverkoop als (extra) verdienmodel.
Lees meer over Korte keten wint terrein
De druk op synthetisch-chemische gewasbeschermingsmiddelen dwingt telers en toeleveranciers meer strategisch te kijken naar inzet van biodiversiteit, precisie, mechanisch, veredeling en groene middelen.
Lees meer over Minder gewasbeschermingsmiddelen
Kooihuisvesting voor landbouwhuisdieren wordt uitgefaseerd. Veehouders moeten volgens Bert van den Berg van de Dierenbescherming zelf de regie nemen en niet op regelgeving wachten.
Lees meer over Einde kooihuisvesting
Minder ruw eiwit in het melkveerantsoen is een middel om de stikstofuitstoot van de melkveesector te verlagen. Melkveehouders willen wel meewerken.
Lees meer over Eiwit in voer afbouwen
Mede gedwongen door de markt zoeken mestverwerkers naar mogelijkheden om hoogwaardiger eindproducten te maken en kosten te drukken. Ze hebben de markt mee omdat kunstmest duur is.
Lees meer over Meer hoogwaardige producten uit mest
De grond minder intensief bewerken is goed voor de bodem. Akkerbouwers gaan daarom minder ploegen. Financiële voordelen komen pas op langere termijn naar voren.
Lees meer over Grondbewerking wordt minder intensief
In buitenteelten kunnen meer verfijnde drainage- en irrigatiesystemen wateroverlast en -tekorten beter aan. Voor druppelbevloeiing komt daarbij dat die ook in normale jaren de teelt perfectioneert.
Lees meer over Druppelirrigatie ook in ‘gewone’ jaren
Geautomatiseerd werken met (big)data komt dichter bij het boerenbedrijf. Het vertrouwen groeit dat de brij aan data die boeren verzamelen, onvermoede nieuwe inzichten gaat opleveren.
Lees meer over Werken met data landt op boerenbedrijf
Krijgt de burger een gelijkwaardiger positie in een rechtszaak tegen een overheidsinstantie? Als het aan Raad van State-voorzitter Bart Jan van Ettekoven ligt wel.
Lees meer over Sterkere positie tegen de overheid
Dat groente en fruit gezond zijn, is geen trend. De meetbaarheid van gezondheid is echter absoluut in opmars. Consumenten zijn steeds bewuster met voeding bezig, ingegeven door allerlei initiatieven die vallen onder gepersonaliseerde voeding, apps die helpen te eten en drinken wat je nodig hebt.
Lees meer over Focus op gezondheid
Afgaand op de aantallen veldrobots die in 2020 en 2021 in de praktijk in bedrijf waren, is het gebruik ervan in een jaar tijd verdubbeld. Niet elke robot is geschikt voor de Nederlandse praktijk.
Lees meer over Robot krijgt voet aan de grond
Het opwekken van waterstof op het boerenbedrijf met eigen zonnestroom zou eens twee vliegen in een klap kunnen slaan, met het oog op het volle energienet.
Lees meer over Waterstof veelbelovend
De boodschap vanuit Brussel is helder. Het biologisch landbouwareaal in Europa moet komende jaren groeien naar 25% in 2030. Aan deze gezamenlijke ambitie mogen de lidstaten een eigen invulling geven. Ook Nederland werkt aan een actieplan.
Lees meer over Groei biologisch nog steeds beperkt
FrieslandCampina heeft de aanvoer van melk gekoppeld aan de inleg van geld. Het leverde veel discussie op, maar nadenken over de financiering gaat ook bij andere coöperaties spelen.
Lees meer over Ledenfinanciering op de schop
Bedrijven in de agroketen springen in het gat om kilo’s bodemkoolstof om te zetten in keiharde euro’s. Het is een van de manieren waarop de landbouw bij kan dragen aan de landelijke klimaatdoelen.
Lees meer over Koolstof: kassa voor boer en klimaat
De vraag naar lokale, plantaardige eiwitten vanuit de voedingssector neemt toe. ‘Oude bekende’ de veldboon wordt gezien als meest kansrijke eiwitgewas in Nederland.
Lees meer over Voorzichtige opmars van de veldboon
De aardappelsector herstelt van de coronacrisis, wat overigens moeizamer gaat dan verwacht. Tijdens de eerste coronalockdown waren aardappelen door alle onzekerheden niet te slijten. Gelukkig is de wereldwijde vraag naar frites ondertussen boven verwachting goed aangetrokken.
Lees meer over Meer aardappelen nodig
Boeren profiteren van de overgang naar natuurlijke grondstoffen. Maar er moeten knelpunten worden opgelost, zegt voorzitter Willem Sederel van de stichting Circular Biobased Delta.
Lees meer over Biobased: profiteren van overgang naar natuurlijke grondstoffen
Krimp en tegelijk schaalvergroting. Lijkt tegenstrijdig, toch is dat wat er gaande is in de veehouderij in Nederland. Wel met verschillen per sector.
Lees meer over Veehouderij krimpt, veehouderijen groeien