Foto: Roel Dijstra AlgemeenNieuws

Nieuwe Tweede Kamer wil met spoed in debat over landbouw

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil met spoed in debat over het landbouwdossier. BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas vroeg direct na de beëdiging van de 150 nieuwe Kamerleden een debat aan.

Caroline van der Plas wil nog dit jaar in debat over de aanscherpingen van het mestbeleid door de aanwijzing van de Nutriënten Verontreinigde gebieden. Ook wil ze een debat over het verlagen van de GLB-toeslagen als gevolg van overschrijding van het budget.

Een ruime meerderheid van de Kamer steunt het debat, al zien de fracties van de linkse partijen geen noodzaak om het debat op zo’n korte termijn in te plannen.

Eerst technische briefing

GroenLinks/PvdA-kamerlid Laura Bromet ziet het debat vooral als vertragingsmethode van BBB. Bromet is juist blij dat de minister besluiten heeft genomen om de waterkwaliteit te verbeteren.

VVD-er Thom van Campen wil voor het debat nog een technische briefing over de wijze waarop de NV-gebieden zijn aangewezen. Van Campen vreest dat de impact van de aanwijzing enorm is, terwijl de mestmarkt al heel gespannen is. Hij mist ook perspectief.

“Er moet heel snel gezorgd worden voor toelating van Renure als kunstmestvervanger. Nu worden de boeren alleen maar opgezadeld met regels en als ze verduurzamen, zoals via de eco-regelingen, krijgen ze ook nog veel minder geld”, aldus VVD-er Van Campen.

Benodigde budget onderschat

Eline Vedder (CDA) ziet in het tekort aan budget voor de ecoregelingen het bewijs dat ‘Den Haag’ helemaal niet in de gaten heeft dat boeren al heel veel duurzaamheidsmaatregelen nemen. “Daarom is het benodigde budget fors onderschat”, zegt Vedder.

Ook zij kijkt kritisch naar het grote areaal NV-gebieden dat is aangewezen. “Het is echt zorgelijk en ik vrees een enorme impact.” Vedder wil graag van de minister horen waarom de aanwijzing mede is gebaseerd op een gegevens uit 2010. Dat is ook iets waar vanuit de sector en vanuit de BBB veel kritiek op is.

Lees ook: Bloemen, cadeaus en heel veel mooie woorden bij afscheid Kamerleden

Reacties

  1. Dit vreselijke (demissionaire) kabinet laat een ravage achter: wat een schade, wat een ellende veroorzaakt, wat een onkunde. Kaartjes van Van der Wal, derogatie gedumpt, PAS melders voor de trein gegooid, stikstofbeleid bedacht op basis van NUL KOMMA NUL. bufferzones erin gegooid, nutriënten vervuilde gebieden aangewezen, nog een flinke schep erboven op met gegevens van 15 jaar oud terwijl de minister geen enkel mandaat meer heeft, lachen om blauwtong, derogatie expres getorpedeerd, kalenderlandbouw, afschrikwekkend GLB bedacht en flink gekort ALLES VOOR REKENING VAN DE BOER. En dan zeuren over PERSPECTIEF??? Alles is erin gegooid om die boer kwijt te raken mét geld of zonder geld. Hoe kunnen deze mensen nog met zichzelf leven? Ja, jij Adema, Van der Wal, Rutte, De Groot, Bromet, PvdD, Klaver en wie nog meer.

    1. Je zou bijna beginnen te geloven dat alles volgens plan gaat, mocht dit het pan zijn.

Beheer
WP Admin