Het Nederlandse Cowhouse sleepte met de geheel nieuw ontwikkelde ‘Dreamstall’ twee prijzen in de wacht. De vrije ligplaats geeft de koe het volledige comfort. De boxafscheiding komt medio 2023 op de markt en gaat circa €325 per plaats kosten. - Foto's: Mark Pasveer RundveeFoto

Nederlandse innovaties trekken de aandacht op beurs EuroTier

Tijdens de beurs EuroTier trokken Nederlandse innovaties de aandacht. Drie Nederlandse bedrijven kregen ‘Innovation’ of ‘Animal Welfare Awards’. Beursbezoekers konden zich volop informeren bij een keur aan rundveehouderijstandhouders.

Bekijk onderaan dit artikel foto’s van producten die te zien waren op beurs EuroTier over rundveehouderij.

Van de zes zilveren medailles die De EuroTier organisatie uitreikte voor innovaties in de melkveehouderij gingen er drie naar Nederlandse bedrijven. Zo ontving Hanskamp een award voor de Beddingcleaner. DSM kreeg de prijs voor het inmiddels in Nederland goed bekende Bovaer, een middel dat bijdraagt in de vermindering van methaanuitstoot door koeien.

Als laatste kreeg Cowhouse voor de innovatieve boxafscheiding met de naam Dreamstall een award. Deze laatste kreeg ook een extra gouden award in de categorie ‘Animal Welfare’. De nieuwe prijs met de naam ‘Agrifuture-concept’ is in de wacht gesleept door Lely met de ‘Exos’. Dit is een autonoom werkende machine die vers gras maait, laadt en voor de koeien brengt.

Robotisering

Op de beursvloer zelf zagen de bezoekers verschillende nieuwe producten of doorontwikkelingen van jongveeopfok tot huisvesting tot compleet nieuwe melkstallen of voerrobots. Voor de mestrobots had de organisatie zelfs een apart evenement opgezet waarbij de verschillende merken mestrobots in een praktijksimulatie hun werking konden laten zien.

Rode draad

Opvallend is de rode draad voor welzijn en diergezondheid. Cowhouse toonde de meest vrije vorm van liggen van koeien in de DreamStallversie van ligboxafscheidingen.

Alle overtollige ijzerwerk is verdwenen en als de koe ligt is er zijwaarts en voorwaarts geen enkele beperking meer die de koe in haar bewegingen belemmert. Voor de kalveropfok brengt Holm & Laue een weegunit voor een of meerdere kalveren waarmee de voortgang en gewichtstoename van de kalveren goed en eenvoudig kan worden gevolgd en gedocumenteerd.

Kalverhuisvesting voor de toekomst

Vervaeke toonde een kunststof kalverhuisvesting voor de toekomst. De EU stelt namelijk regels aan hokoppervlak voor kalveren bij bepaalde leeftijden. De huidige eenlingboxen die nu op de meeste bedrijven gebruikt worden zijn geschikt voor huisvesting van kalveren tot twee weken, maar met de mogelijke invoering van de afvoerleeftijd van 4 weken, zoals die nu al in Duitsland geldt, zijn deze hokken te klein. Vervaeke maakt daarom de standaard huisvesting voor kalveren op 1,6 vierkante meter zodat aan de oppervlakte-eis van de toekomst wordt voldaan.

Innovaties melktechniek

Ook in het bereik van de melktechniek wordt doorontwikkeld. Siliconform toonde een nieuwe tepelvoering voor alle vormen en maten spenen en won daarmee een award. GEA showde de draaimelkstal T 8600 die nu nog niet leverbaar is. De nieuwe tepelvoeringen en bekers zijn dat al wel.

Duidelijk is dat de Nederlandse melkveehouder op EuroTier zich breed kon laten informeren over alles wat met de melkveehouderij te maken heeft. Bekijk hieronder de foto‘s.

De StressLess Stimulor tepelvoering van Siliconform won een gouden innovatiemedaille. Het doel van dit product is comfortabel melken zonder dat het te krap om de spenen zit. Grote spenen passen er goed in en bij kleine spenen laten de tepelvoering niet los. Dat komt doordat de golvende siliconenopening geen druk uitoefent op de speen. Richtprijs is €15 per tepelvoering. De StressLess Stimulor is al op de markt verkrijgbaar.

Lock SBE Klima is de nieuwste toepassing van klimaatbeheersing in stallen. Het bedrijf wint een innovatieprijs op EuroTier. De stand-alone versie meet met weerstation en sensoren in de stal onder meer luchtvochtigheid, windsnelheid, temperatuur, stofdetectie, ammoniak en CO2. Dit stuurt ventilatoren of zeilen direct aan. Bediening via tablet, smartphone of pc. De eenvoudigste versie is al te koop vanaf € 4.500.

De nieuwste verreiker van Manitou (Fr.) werd onthuld op Eurotier. Het is de Manitou MLT 850 met een reikwijdte van 8 meter en een last van 5 ton. Manitou ziet een groeiende markt voor machines in deze klasse. Wereldwijd zijn dit jaar al ruim 1.400 verreikers verkocht in dit segment van 5 ton. Daarvan is een derde in landen Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk afgezet. De machine is met joystick te bedienen en is met 6,5 liter brandstof per uur zuinig in gebruik. Er zijn verschillende bakken aan te koppelen zoals de laadbak van 4.500 liter of de grijper van 2.600 liter inhoud. De machine kent een richtprijs vanaf €200.000.

Het Oostenrijkse bedrijf Wasserbauer toonde de Shuttle Eco. De voerrobot vindt zijn weg via magneten in de vloer. Het is onderdeel van een vast uitkuilsysteem dat via een mega stofzuigslang het uitgekuilde voer over maximaal 100 m opzuigt en in de shuttle lost. Eén systeem voert tot 200 koeien en kost afhankelijk van uitvoering €150.000 - € 300.000. Contact in Nederland: Herman ter Wijlen, Wijha bv.

De kalverweegsystemen WeightControl van Holm & Laue slaat gegevens op en stuurt ze naar de cloud. Daarmee heb je direct inzicht in de ontwikkeling van de kalveren. Er zijn verschillende modellen. De ‘base’ is niet verplaatsbaar, richtprijs €4.000. De ‘Single’ is een mobiele variant waar één kalf in kan. Richtprijs is €5.000. De ‘Multi’ is de groepsvariant van de Single, richtprijs €7.000. Hier kunnen ongeveer vijf kalveren in.

De Mobibox van Vervaeke valt op door de unieke bodem met dichte vloer onder afschot. Een rubbermat laat de urine door naar de spleet achterin. Het kalf ligt zo altijd droog in het stro. Met 1,6 vierkante meter vloeroppervlak sorteert Vervaeke voor op de mogelijke invoering van 28 dagen afvoerleeftijd. Dit hok kost tussen €650 en €750.

De nieuwe draaimelkstal van GEA (T 8600) laat zien dat conventioneel melken nog altijd interessant is. De melkstal gaat van 28 tot 120 standen en melkstellen zijn voorzien van vernieuwde tepelvoeringen en tepelbekers. Richtprijs vanaf €6.500 per stand. GEA introduceert ook het AutoDry concept waarbij de software van het melkveebedrijf de koeien automatisch droogzet door de melkafname elke dag te verminderen. Met de AutoDry innovatie sleepte GEA een gouden medaille binnen.

Hanskamp Agro won een zilveren award met de Bedding Cleaner. De machine is ontworpen voor in vrijloopstallen met zand. De Bedding Cleaner haalt zelf elke dag de verse mest zonder de urine uit de stal en dan heb je dus minder ammoniakuitstoot. De urine van de koeien loopt via een drainagesysteem weg. De mest wordt uit het zand of het strooisel gezeefd en opgevangen in een bak. Vanaf 2023 wordt de Bedding Cleaner verkocht. Richtprijs is vanaf €62.000.

Firma Schauer uit Oostenrijk presenteert de nieuwe mestrobot Enro Collect VC vacuüm voor dichte vloeren met mest verzamelsysteem tot 350 liter. De breedte is 1,5 m en de hoogte slechts 50 cm, waardoor het gemakkelijk onder afscheidingshekken tussen groepen door kan. De robot wordt pas in 2024 op de markt gebracht. De prijs is nog niet bekend. De kleinere versie van 1,2 m, ook vooral bedoeld voor kleinere stallen, schuift mest naar de afstort. Deze is al wel commercieel beschikbaar en compleet geïnstalleerd kost de Enro Plus mestrobot circa € 20.000.

De Duitse Firma Patura toont op EuroTier de Kilma-ruif, een overdekte vreetplaats voor vleesvee, koeien of ouder jongvee. Er zijn twee afmetingen verkrijgbaar. De kleinste heeft een dakoppervlak van 36 vierkante meter en 12 vreetplaatsen. De grotere versie heeft 16 vreetplaatsen en is 42 vierkante meter. Het dak beschermt vee en voer tegen zon en regen. De schoorsteenwerking zorgt voor aanvoer van frisse lucht waardoor een gunstig klimaat voor de dieren ontstaat. Contactpersoon in Nederland is André Ydema. Een complete versie van de Klima-ruif kent een richtprijs vanaf €5.900.

De High Performance Box van Schippers maakt het mogelijk om koeien makkelijk te bekappen. Koeien kunnen in 20 seconden gewisseld worden en de box kan tot 60 cm hoogte worden getild. Dankzij het strakke design is schoonmaken makkelijk. Aan de buitenkant zit een kast waarin materialen warm blijven. Richtprijs vanaf €36.000.

Beheer
WP Admin