Melkveebedrijf in Denemarken. In dit land gaat Arla de methaanremmer testen. - Foto: Arla Foods RundveeNieuws

Arla Foods gaat methaanremmer DSM testen

Zuivelbedrijf Arla Foods gaat de methaanremmer Bovaer van DSM testen in drie landen waar het actief is.

Arla start samen met DSM een grootschalig project op vijftig boerderijen met in totaal 10.000 koeien in Denemarken, Zweden en Duitsland.

Methaan is een sterk broeikasgas dat onder meer ontstaat in koeienmagen tijdens de vertering van voer. Volgens Arla is circa 40% van de emissie van broeikasgassen op boerderijen van zijn leden afkomstig uit het verteringsproces. Arla-bedrijven horen met een gemiddelde emissie van 1,15 CO2-equivalenten per kilo melk tot de meest klimaatefficiënte melkproducenten wereldwijd, geeft Arla zelf aan. Met een verdere reductie kunnen de melkveehouders een bijdrage leveren aan het halen van de duurzaamheidsdoelen.

Ook FrieslandCampina en Valio testen methaanremmer

Arla Foods is het tweede grote zuivelbedrijf dat grootschalige praktijkproeven doet met Bovaer om de methaanemissies te verminderenen. Eind maart maakte FrieslandCampina bekend dat het praktijkervaring op gaat doen op 200 bedrijven van leden-melkveebedrijven in Nederland. De proeven van FrieslandCampina beginnen dit najaar en moeten onder meer informatie opleveren over het effect en kosten voor deelnemers en verwaarding van de duurzamere productie via de afzet.

Valio in Finland heeft samen met het vlees- en foodbedrijf Atria praktijkproeven gedaan op drie bedrijven onder Finse omstandigheden. Dat leverde een reductie van de CO2-voetafdruk op van 10 tot 15% zonder nadelig effect op melkproductie, dierenwelzijn of samenstelling van de melk.

Ook proeven met vleesvee

De methaanremmer is eerder dit jaar goedgekeurd voor toepassing bij melkkoeien in de Europese Unie. In andere landen zijn ook proeven gaande voor vleesvee, onder meer in een samenwerking met vleesconcern JBS in Brazilië.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin