AlgemeenAchtergrond

Na de zondvloed

Nu het water wegtrekt begint het leven weer zijn gangetje te gaan. De zondvloed leidt tot grote verschillen in opbrengst tussen buren. Ook de huizenmarkt doet gekke dingen.

Niemand had verwacht dat hier in Toowoomba, dat op een berg van ongeveer 600 meter hoogte ligt, een vloedgolf kan ontstaan. De boosdoener was een hoosbui die de gemiddelde regenval over maanden (130 millimeter) in twee uur dumpte en de rest van de dag nog eens meer dan 100 millimeter over de verzadigde grond bracht. Sommigen spreken zelfs van 200 millimeter in 90 minuten. Vooral mensen die door de regen en het water getroffen zijn, beginnen te geloven in de voorspellers van de grote ramp in november 2012, die door verschillende kleine rampen voorafgegaan zal worden. Er zijn zelfs mensen die nu hun huis daarop gaan verbouwen.
De onroerendgoedmarkt in Brisbane en omgeving staat nu trouwens ook op zijn kop. Huizen langs de rivier waren de laatste tien jaar zeer gewild en alleen in de hogere prijsklassen te koop. Nu zijn ze bijna onverkoopbaar. Vooral de huizen die voor de tweede keer in een maand ondergelopen zijn, kun je voor een zacht prijsje krijgen.

Tijdstip volgende overstroming bekend

In de landbouw zijn er enorm grote verschillen. Op mijn boerderijen in het noorden van de provincie North South Wales kunnen we in de sorghumpercelen nu wel weer wat water gebruiken. 50 kilometer noordelijker echter, op de grens met Queensland, staat het dorp Goondiwindi gedeeltelijk onder water, en zijn de toegangswegen afgesloten. De meestal kleine dorpen en boerderijen meer naar het Westen weten nu over hoeveel dagen of weken zij onderlopen. Uit ervaring weten de inwoners daar als een dorp stroomopwaarts onderloopt precies hoeveel dagen en uren ze nog hebben voordat het water bij hen op het hoogste peil is. Zij weten dan ook al hoe hoog het water komt en kunnen tijdig maatregelen nemen.

Enorme verschillen op korte afstand

Ik heb met de mensen te doen die na jaren van misoogsten en droogte nu eindelijk een goed jaar verwachtten, maar op het laatste moment weer alles zien verdwijnen. Het ergste is dan nog dat de buurman die geen water over zijn land kreeg, er een goede oogst met goede prijzen afhaalt. Doordat Australië zo plat is als een pannenkoek stroomt het water heel langzaam richting zee. Daarbij denken de Australiërs juist tegenovergesteld aan de Nederlanders. In Nederland graaft men kanalen en greppels om het overtollige water weg te laten lopen. Australiërs willen het water zo lang mogelijk vasthouden en bouwen dijkjes na een overstroming. Greppels of kanalen graven is uit den boze. Alleen die gekke Hollanders doen dat.

Foto’s: Gerrit Kurstjens

Beheer
WP Admin