Partner
Bij Dent-mais is het zachte zetmeel omgeven door een veel dunnere korrelhuid. Daardoor is de zetmeelverteerbaarheid beter. - Foto's: Corteva Agriscience AlgemeenPartner

Met Dent-mais minder maispitten in de mest: hoe werkt dat?

Niet alleen de platte korrel met het herkenbare deukje maakt Dent-maisrassen uniek. Ook op andere vlakken, zoals zetmeelverteerbaarheid en de mogelijkheid om sneller uit de nieuwe maiskuil te kunnen voeren, weet Dent-mais zich te onderscheiden. Dit type mais is dan ook populair bij veehouders, zoals op melkveebedrijf Van Eerden: “De zetmeelverteerbaarheid is duidelijk beter dan bij Flint-rassen”.

De Dent-korrel is zachter dan de Flint-korrel”, legt Pioneer-adviseur Oscar Koppelman uit. “Bij Flint-mais is het zetmeel omgeven door een dikke, glazige korrelhuid. Bij Dent-mais is het zachte zetmeel daarentegen omgeven door een veel dunnere korrelhuid. Daardoor is het bloemige zetmeel uit Dent-mais in de pens en in het verdere verteringssysteem van de koe veel beter bereikbaar en verteerbaar. Dit zorgt voor een betere zetmeelverteerbaarheid.”

Tekst gaat door onder de video

Lagere prolamine-gehalte Dent-mais

Ook het lagere prolamine-gehalte van Dent-mais ten opzichte van Flint-mais komt de zetmeelverteerbaarheid ten goede. Koppelman: ”Prolamine is een plantaardig eiwit dat zetmeeldeeltjes aan elkaar doet kleven. Prolaminen lossen niet op in water of stoten het zelfs af. Hoe hoger het prolamine-gehalte, des te moeilijker is het voor enzymen en bacteriën in de pens van de koe om de zetmeeldeeltjes los te weken en te verteren. Het gevolg: onverteerde korrelresten in de mest bij Flint-mais, en dus zetmeelverlies. De Dent-maiskorrels zijn een stuk beter verteerbaar, en dat zie je terug in de mest.”

Tekst gaat door onder de video

Makkelijker verwerkbaar

Niet alleen de koe, maar ook de loonwerker profiteert van de zachtere korrel van Dent-mais. De korrel laat zich namelijk veel beter vermalen, waardoor je met minder energie meer en sneller mais kunt vermalen tot CCM. Dankzij de zachte korrel worden de deeltjes Dent-mais kleiner vermalen. Dit zorgt voor een betere voederconversie. Een groot contrast met Flint-maistypes, waar uit het vermalen veel harde stukjes voortkomen die moeilijk opneembaar en verteerbaar zijn.

De kuil sneller open

Door de betere verteerbaarheid van zetmeel in Dent-mais is het mogelijk om de kuil sneller te openen. Uit onderzoek is gebleken dat het zetmeel van Dent-mais bij een snelle opening beter beschikbaar is dan dat van Flint-mais (Lalotte et al. 2016, Univ, Losianne, Nancy, Frankrijk). In dit onderzoek werd de zetmeelverteerbaarheid zowel twee maanden als zes maanden na het inkuilen gemeten.

Tekst gaat door onder de foto

Foto: 2

Zoals te zien is in bovenstaande tabel ligt de zetmeelverteerbaarheid van Dent-mais twee maanden na het inkuilen 7% hoger dan bij Flint-mais. De zetmeelverteerbaarheid van Flint-mais neemt weliswaar toe wanneer de kuil langer gesloten blijft, maar weet ook na zes maanden het niveau van Dent-mais niet te bereiken.

De zetmeelverteerbaarheid van Dent-mais is dus niet alleen veel sneller op niveau, maar ligt zowel na twee als na zes maanden hoger. Door deze hogere zetmeelverteerbaarheid heeft de veehouder de mogelijkheid om zes tot acht weken na het inkuilen al nieuwe mais te voeren in het rantsoen, zonder dat dit tot grote zetmeelverliezen in de mest leidt.

Meer informatie

Vragen over de Dent-maisrassen? Lees dan onze maiscatalogus 2023, of neem contact op met:

Noord- en Oost-Nederland
Oscar Koppelman
oscar.koppelman@corteva.com

Zuid- en West-Nederland
Arjan Geerets
arjan.geerets@corteva.com

Beheer
WP Admin