De mobiele melkkoeltank was aan de ene kant enorm praktisch, aan de andere kant verlichtte hij het werk niet erg. Schoonmaken bleef tijdrovend. Het kon deels met desinfecterende spoelmiddelen. Daarnaast moesten onderdelen, kranen, stoppen en rubber afsluitingen handmatig met een borstel worden geschrobd. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Melkkoeltank in 1969: schrobben met de hand bleef nodig

Melkbussen boenen was vroeger een heel karwei. Met diepkoelers was dat nog niet voorbij. Naast spoelen bleef schrobben nodig.

Altijd al zijn boeren op zoek geweest naar manieren om hun werk efficiënter te kunnen doen. Het vele handwerk had zijn beperkingen, helemaal na de Tweede Wereldoorlog, toen losse arbeid schaars was. De melkmachine was zo’n uitvinding die enorm hielp. Voor percelen die verder van huis lagen, waren weidemelkers een uitkomst. In feite was dit een mobiele melkinstallatie. De melk die machinaal gemolken was, werd vervolgens nog in bussen bewaard. Behaalde tijdswinst ging daar weer verloren.

De veehouder zal steeds attent moeten zijn. Elke vervuiling is een gevolg van foutief of onvoldoende reinigen

Het sjouwen, koelen en schoonmaken van de bussen was tijdrovend. Een volgende stap in het proces was daarom de mobiele koeltank zoals op de foto uit 1969. Deze ging mee naar de wei, de volle melkbussen werden hierin leeggegoten. Een flinke arbeidsbesparing zou je zeggen maar dat bleek tegen te vallen. Men moest namelijk nog steeds zeulen met volle melkbussen van de koe naar de tank en de gebruikte bussen moesten nog steeds grondig schoongeboend worden.

Boeren die dachten dat koelen met een mobiele diepkoeler inhield dat ze hier vanaf waren, hadden het mis. De tank moest van binnen schoongehouden worden net als de bijbehorende leidingen en onderdelen. Een onderzoek uit die tijd concludeerde: “Gesteld mag worden dat bij toepassing van diepkoeling het werk voor de veehouder niet gemakkelijker is geworden. Hij zal steeds attent moeten zijn. Elke vervuiling is een gevolg van foutief of onvoldoende reinigen.”

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin