Foto: Bert Jansen AkkerbouwNieuws

McCain verhoogt contractprijzen met 30-40%

McCain verhoogt contractprijzen voor oogst 2023 met 30 tot 40% voor de verschillende fritesgeschikte aardappelrassen over de hele leveringsperiode van oogst 2023.

“Het is belangrijk dat aardappelen economisch een aantrekkelijk gewas blijven en dat onze telers genoeg kunnen verdienen om door te gaan met het bedrijf”, zegt Alex Petrov, inkoopmanager van McCain.

Fontane

Voor Fontane contracteert McCain in de af-landperiode € 170 per ton. In week 17 wordt € 250 per ton geboden inclusief een mechanische koeling premie van € 5. Aan het eind van het seizoen, in week 26, komt de contractprijs op € 273,50, inclusief mechanische koeling vergoeding van € 12 per ton.

De contractprijs voor Innovator is in de af-landperiode verhoogd naar € 190 per ton. McCain biedt zijn telers in week 17 € 267,50, inclusief € 5 mechanische koeling vergoeding en in week 26 wordt € 289,50, inclusief een mechanische koeling premie van € 12 geboden.

De premie voor mechanische koeling begint ten opzichte van vorig jaar eerder. In week 17 wordt € 5 geboden en deze stijgt tot € 14 in week 28.

“Innovator is een belangrijk ras, maar we richten ons niet alleen op Innovator. We hebben nieuwe rassen, zoals King Russet, die veelbelovend zijn. Traditioneel heeft McCain meer variëteiten waar telers uit kunnen kiezen, die zowel agro als commercieel het beste bij hen passen.”

Eigen koers

De verwerker uit Lelystad vaart een eigen koers en probeert daarnaast in lijn te blijven met de markt en de eerder uitgebrachte Belgische, Franse en Nederlandse contractprijzen. Petrov: “Onze collega’s in de verkoop hebben een moeilijke taak om met onze klanten over de prijs van frites te onderhandelen. We moeten onze klanten uitleggen dat de productiekosten van aardappelen de afgelopen twee jaar enorm zijn gestegen.”

Voor bijna alle rassen contracteert McCain nu op 35 millimeter opwaarts, waaronder voor Innovator en Fontane. “Wij zijn blij dat 35 millimeter opwaarts eindelijk de standaard in Nederland is en daarmee hetzelfde als in België.”

Het kwaliteitssysteem van McCain werkt met punten gebaseerd op beschadiging van de aardappelen. Dit is ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. “De tarra-eisen zijn dit jaar wel aangepast; deze zijn vriendelijker voor de telers.”

Meer aardappelen nodig

Voor de fabriek in Lelystad, die in 2022 is uitgebreid met een nieuwe productielijn, is de opstartperiode voltooid. Daarom heeft de verwerker in 2023 meer aardappelen nodig in Lelystad en willen ze meer contracteren dan voor oogst 2022. “Als telers meer hectares bij ons vastleggen, krijgen ze een premie. We hebben ons premiesysteem aangepast, om de teler te motiveren om grotere volumes te leveren.”

Verder hanteert McCain geen premie voor beregende percelen of een lengtetoeslag. Wel rekent de verwerker weegkosten en een tarrabijdrage van € 25 per ton tarra, oplopend afhankelijk van het percentage.

Voor meerjarige contracten betaalt McCain een premie. “We leggen de prijs niet voor drie jaar vast, maar we geven een teler zekerheid dat we drie jaar lang aardappelvolumes blijven afnemen tegen bepaalde commerciële voorwaarden. Verder heeft een teler de mogelijkheid om contracten te combineren. Alle contracttypes voor 2022 blijven ook in 2023 (min-max-contract, future-contract, dagprijs, persoonlijk pool-systeem). We hebben ook een nieuw contract type met bodemprijs.”

Voldoende pootgoed

Er is voldoende pootgoed voor onze telers, zegt Petrov. De pootgoedprijzen stijgen, afhankelijk van ras en sortering, maximaal met 15%.

Kwaliteit en zekerheid van bevoorrading staan hoog in het vaandel bij McCain. McCain streeft naar een volledig duurzame aardappelteelt in 2030. We zullen binnenkort ons Regenerative Agriculture-programma presenteren. McCain gelooft dat de toekomst uitdagend zal zijn mede door klimaatverandering, nieuwe regelgeving, inflatie van de productiekosten. Telers en verwerkers moeten samenwerken om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Lees meer over McCain

Beheer
WP Admin