RundveeNieuws

Maisstengelboorder rukt op in Zuid-Limburg

Eijsden – De maisstengelboorder is weer aangetroffen in Nederland. Op drie percelen in Zuid-Limburg is het insect aangetroffen door een specialist van Agrifirm Feed.

Vooralsnog blijft de schade beperkt, zo lijkt het. Dinsdagmiddag ontdekte rundveespecialist Frank Jeurissen van Agrifirm Feed bij toeval de maisstengelboorder in een maisperceel in de gemeente Eysden-Margraten. “We zagen geknakte stengels met daarbij ook nog wit meel. Bij het openen van de kolf kwamen we het larfje tegen,”aldus Jeurissen. “De larve had zich een hele gang door de kolf geboord en eerder door de stengel”, vertelt hij. Om verdere verspreiding te voorkomen dienen na de oogst de gewasresten goed te worden klein gemaakt en of diep worden ondergewerkt.

De meldingen hebben ook Jos Grooten van WUR/PPO bereikt. Volgens Grooten rukt de maisstengelboorder op. “Er zijn ook meldingen vanuit andere plekken in Zuid-Limburg en twee jaar geleden uit Wijnandsrade”, weet hij. Grooten adviseert maistelers hun gewas goed in de gaten te houden. Bij het zien van wit meel op de bladeren en/of geknikte kopjes is het zaak verder te kijken. In het najaar trekken de larven richting bodem om daar te overwinteren. In korrelmais is het diertje het lastigst te bestrijden. Door de late oogst hebben de larven alle tijd om in de grond een overwinteringsplekje te zoeken. Een bespuiting is mogelijk met Gladiator. Het is vooral zaak de larven geen kans te geven om te overleven. Dit kan door de stoppel heel goed te klepelen en/of diep onder te ploegen, anders komen de boorders in het voorjaar als vlinder tevoorschijn om in juli weer eitjes gaan leggen.

Beheer
WP Admin