Premium
Foto: Hans Prinsen RundveeColumn

‘Mais: supergewas of probleemveroorzaker?’

Reacties

  1. Volgens mij wordt het artikel wat negatief opgepakt, maar ik denk juist dat Zwier wil aangeven, dat mais kringlooptechnisch en rantsoentechnisch heel belangrijk is. En dat we mais zeker moeten en kunnen behouden, als we aandacht hebben voor het bemesten volgens de norm, voldoen organisch stof aanvoeren en bewuster met onkruidbestrijding om gaan. Dit kan door het telen van een geslaagd vanggewas, mais in vruchtwisseling met gras of 1 keer in de 4 jaar een MKS/CCM achtig product oogsten. Daarnaast geen éénmalige standaard onkruidbestrijding van de loonwerker, maar een tijdige op onkruid gerichte bestrijding, beginnend met een derde of een halve dosering of een vóór opkomst bestrijding. Overblijvend onkruid gericht bestrijden met een tweede lichte bespuiting. Twee keer lagere dosering, betekent vaak minder middel en betere bestrijding ook van probleem onkruiden als bv. haagwinde. Als er wat extra aandacht is voor de maisteelt, kent mais alleen maar heel grote voordelen en kunnen we niet zonder. Iedereen zal dan overtuigd zijn: MAIS is een SUPERGEWAS!

  2. Maisteelt voor ccm. Uitstekend voer voor varkens. En voor de bodem? Er zijn weinig gewassen die zoveel plantresten nalaten. Ong. 45 ton met ong. 30%ds. Betekent ong. 15 ton aan droog produkt. En beworteling. Neem eens een schop en graaf de wortel eens na. Dan kom je er achter dat die meer dan 80cm diep worteld. En duurzaam? Mais hoeft niet eerst naar de drogerij en daarna naar de voerfabriek. Daarna weer naar de boer die het produkt weer nat maakt (brijvoer). Wij hoe gek kun je zijn. Kortom mais hoort er bij.

  3. We moeten niks. We gaan naar een situatie waarbij we zeggen: dit is het product dat ik maak, koop het als het je bevalt anders laat je het gewoon liggen. Verkoop ik het aan een ander ( die niet zeurt). Net als bij auto’s. Wil je niet betalen voor een audi: koop een seat.

Beheer
WP Admin