Lumpy Skin Disease rukt op in Oost-Europa - Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Lumpy Skin Disease rukt op in Oost-Europa

Het Lumpy Skin Diseasevirus (LSD) lijkt in Oost-Europa niet te stoppen. Nadat LSD vorig jaar voor het eerst in Griekenland werd aangetroffen is het virus inmiddels opgerukt naar Bulgarije en Servië.

Dit meldt de veterinaire site Vetion.de. In Bulgarije zijn inmiddels 200 bedrijven besmet met het pokkenvirus. In Macedonië gaat het om 335 bedrijven. Ook in Turkije en Rusland gaat het virus rond. Om verdere verspreiding van LSD tegen te gaan, is in de Oost-Europese landen besloten om besmette veestapels te ruimen en de vervoersbewegingen in besmette gebieden te beperken. Probleem daarbij is wel dat het virus niet alleen door direct contact, maar ook door steekvliegen en muggen wordt overgebracht.

Geen vaccin beschikbaar in Europa

Binnen de Europese Unie geldt een importverbod voor runderen uit met LSD besmette gebieden. Tot een paar jaar geleden werden er nog kalveren uit Bulgarije geïmporteerd, maar sinds vorig jaar komen daar geen kalveren meer vandaan. In Afrika, waar het virus oorspronkelijk vandaan komt, is een vaccin voorhanden. Dit is echter niet in Nederland en in Europa toegelaten.

Beheer
WP Admin