Lucas Vos AlgemeenAchtergrond

Lucas Vos

Bescheiden bouwer.

Functie: Algemeen directeur FloraHolland

Geboortejaar: 1968

Onder de leiding van Lucas Vos lijkt bloemenveiling FloraHolland langzaam uit een diep dal te klimmen. Een diep dal waar de organisatie in terechtkwam door grote prijsdruk en een fenomeen waar Vos’ voorganger maar geen antwoord op wist te formuleren: het fenomeen dat afnemers van bloemen en planten steeds vaker direct zaken doen met kwekers. Huges wilde veel, maar slaagde er nooit in kwekers en handel mee te krijgen.

Constructieve samenwerking

Vos is meer dan Huges een man van dialoog. De Koude Oorlog met de handel is niet voorbij, maar is nu in een staat van ontspanning gekomen. Constructieve samenwerking lijkt de volgende stap.

Vos zette in 2015 bovendien een nieuwe financiële structuur onder de coöperatie op de rails. Een uitwerking is er nog niet, maar de stap is in elk geval een signaal dat Vos het probleem begrijpt: gebruikmaken van de ledenlening om exploitatieverliezen weg te werken, ondermijnt draagvlak.

Meer afzet op Chinese markt

Vos zette in 2015 stappen richting meer afzet op de Chinese markt. Gedurfd, want China is wel heel groot, het is zelf ook een grote producent van goedkope bloemen en planten. Vos sloot persoonlijk in China een deal met Yihaodian, een onderdeel van Walmart. In de loop van volgend jaar gaan de eerste Nederlandse bloemen per vliegtuig naar China.

Beheer
WP Admin