Partner
De Claas Autoswather in actie bij Gerritsen Heelsum. - Foto: Kamps De Wild RundveePartner

Loonwerker: ‘Zwadmaaier niet alleen voor biomassa’

Boeren maaien grote percelen gras steeds minder zelf en huren er loonwerk voor in. Het automatisch op het zwad leggen van gras is steeds populairder en lang niet meer alleen geschikt bij biomassa. ‘Bij warme, hete zomers werkt dat perfect en scheelt veel arbeid’, weet Jan Gerritsen uit Heelsum van het gelijknamige loonbedrijf. En de Claas Disco 9200 Autoswather biedt ook een keuze: direct op het zwad of niet.

Wie bij loonwerk- en grondverzetbedrijf Gerritsen in het Gelderse Heelsum het terrein oprijdt, kan er niet omheen. Claas is hier een favoriet merk. Er staan onder meer twee combines, twee hakselaars, een hark en ook een nieuwe vlindermaaier. “Ja, Claas is al heel lang wel een beetje mijn merk”, zegt eigenaar Jan Gerritsen. “Weinig problemen, goede service en onderdelen als het nodig is. En de machines presteren gewoon goed. Ik ben wel trouw aan een merk.”

Gerritsen is een breed bedrijf. Naast 60 hectare grond waarop onder meer mais, gras en graan wordt verbouwd, heeft Gerritsen ook nog rosékalveren. “Beetje hobby erbij en voer hebben we toch”, verklaart Jan Gerritsen. Maar het gros van de omzet wordt behaald uit grondverzet en agrarisch loonwerk. Ze maaien en zaaien gras, bemesten, oogsten mais en graan. “En dat in een regio zo’n 40 kilometer rondom Heelsum.” In totaal werken er 23 mensen bij dit multi-bedrijf.

Meer dan biomassa

In de winter van 2020/2021 heeft Gerritsen één van de twee maaiers ingewisseld voor een vlindermaaier van Claas: de Disco 9200 C Autoswather. “We komen allerlei soorten gras, klaver en luzerne tegen en de Claas loopt het minst vol”, geeft Gerritsen als een van de redenen voor deze aanschaf. Maar er was nog een reden, De Autoswather legt – desgewenst – gemaaid gras direct op het zwad. De officiële site van Claas vertelt: zonder concurrentie, wanneer veel biomassa moet worden verwerkt.

Er is een trend dat boeren steeds natter inkuilen en het dus direct op het zwad leggen

Toch is biomassa niet de reden dat Gerritsen de Autoswather heeft aangeschaft. “We maaien in Nederland vooral gras voor niet-biomassa. Er is een trend dat boeren steeds natter inkuilen en het dus direct op het zwad leggen.” En met een warme, droge zomer zoals in 2020 werkt de Autoswather helemaal perfect. Het gras hoeft eigenlijk niet te drogen, wordt al gekneusd met de tandenkneuzer van de Autoswather en de boer hoeft dus niet te schudden en harken. Dat scheelt veel tijd en werk. De hakselaar kan het snel oprapen.

Dit jaar is de Autoswather bij Gerritsen overigens nog relatief weinig ingezet voor het doel waar het eigenlijk voor ontworpen is: maaien en direct op het zwad. Gerritsen: “Het was een heel natte zomer. Het is amper twee weken droog geweest. Dan is direct op het zwad meestal geen optie.” Geen nood, want de Autoswather kan ook gewoon maaien zonder zwad-optie. “We kunnen deze maaier dus gewoon van april tot november inzetten”, stelt Gerritsen. “De machine is multifunctioneel.” Handig voor de boer die loonwerk inhuurt, die kan elk moment kiezen welke maaivorm de beste optie is.

Tekst gaat door onder de foto

De Claas Autoswather klaar voor vertrek. Jan Gerritsen:
De Claas Autoswather klaar voor vertrek. Jan Gerritsen: "Steeds meer boeren kiezen voor laten maaien door loonwerkers." - Foto: Kamps De Wild

Steeds meer maai-aanvragen

Gerritsen krijgt van landbouwers ook steeds meer maai-aanvragen. “Ja, het is echt een trend dat boeren steeds minder zelf gaan maaien en dat uitbesteden aan loonwerkers. Zo’n vlindermaaier heeft een geweldige werkbreedte van 9 meter waardoor je grote percelen snel kunt maaien. Een hectare maaien kost bij ons tussen de 25 en 28 euro. Boeren rekenen steeds meer en concluderen dat zelf maaiers hebben en onderhouden eigenlijk veel duurder is. Tien jaar geleden maaide de boer zelf, ik denk dat al wel de helft het maaiwerk uitbesteedt aan loonwerkers. En de zwad-optie is inderdaad een mooie extra optie voor de boer. Een extra reden om loonwerk interessanter te maken omdat schudden en harken niet meer hoeft.”

De Autoswather is ook prima in de herfstmaanden bij de laatste snede te gebruiken. Jan Gerritsen: “Dan droogt gras sowieso nauwelijks meer. Maar deze machine is dus echt niet meer voorbehouden aan alleen biomassa. Bij een droge zomer kan eigenlijk alles zo op het zwad.”

De Disco Autoswather, zo is de ervaring van gebruiker Gerritsen, is ook heel stabiel bij ongelijke ondergronden. Hij merkt ook de voordelen van de Autoswather aan de randen van een perceel. Met een ingeschakelde transportband aan de buitenste rand van het veld wordt het oogstgoed naar binnen geworpen. Zo gaat er gegarandeerd niets verloren.

Melkveehouders die gras liever vochtig inkuilen en extra werkgangen (harken en schudden willen overslaan) voelen ook steeds meer voor direct op zwad. Extra argument is dat de verliezen tot een minimum beperkt blijven en de vervuiling van het gras gering is.

Tekst gaat door onder de video

18-12 principe

Freek Tel, product manager greenline bij Kamps de Wild, leverancier van Claas-machines, herkent het beeld dat Gerritsen schetst. “Biomassa gold vooral voor de Duitse markt. Maar in Nederland wordt de Autoswather veel breder ingezet. Zeker in droge jaren is er een trend naar direct op zwad.”

Hij wijst ook nog op een andere mogelijkheid. Het zogenaamde 18-12 principe. “Het is met de Autoswather mogelijk, in combinatie met een hark van minimaal 12,50 meter werkbreedte, 18 meter breedte op één zwad te leggen. Daarbij moet bij maaien de rechtertransportband opgeklapt worden, terwijl de linkertransportband wel het gemaaide gras naar binnen transporteert. Bij terugrijden is dan 18 meter gemaaid, die op 12 meter is neergelegd. Die 12 meter kan vervolgens met een hark van 12,50 meter breed tot één groot zwad worden geharkt en vervolgens worden opgeraapt.”

Alle voordelen van de Autoswather op een rij:

  • Twee afzonderlijke bandunits met vooraf instelbare bandsnelheden voor de hoogste doorvoercapaciteit van het materiaal
  • Active float
  • Tandenkneuzer
  • Max cut voor de hoogste maaikwaliteit
  • Hellingcorrectie (optie)
  • Bescherming door de hydraulische nonstop-botsbeveiliging in geval van een botsing, de maai-unit zwenkt uit en keert zelfstandig weer in de uitgangspositie terug
  • KENNFIXX®-hydrauliekkoppelingen met kleurmarkering van de koppelingen en magnetische houder
  • Hydraulisch opklapbare beschermdoeken, buitenzijde (optie)
  • Hydraulische transportvergrendeling
  • Geleidestrips voor de trekstangen voor gemakkelijke aanbouw
  • LED-verlichtingsbalk
  • Optioneel zes led-werklampen om ook ’s nachts professioneel te kunnen werken
  • Automatische centrale smering (optie)

Lees hier meer over de machines van Claas en de laatste Claas-acties.

Beheer
WP Admin