Partner
Foto: Kamps de Wild RundveePartner

Loonwerker kiest voor Claas Disco 9200-maaier

Kwalitatieve maaiers zijn er meer dan voldoende in de markt. Voor Claas speelt klantbeleving misschien nog wel een belangrijker rol dan alle technische specificaties. Bert Schimmel van het gelijknamige loonbedrijf in Scherpenzeel is meer dan tevreden over de Claas Disco-maaiers. “Voor gemiddeld € 27 per hectare vind ik loonwerk interessanter dan zelf maaien”, zegt Schimmel.

Bert Schimmel komt uit een boerenfamilie. Zijn vader was melkveehouder in Scherpenzeel en deed er een beetje loonwerk bij. Schimmel: “Mijn zus en zwager hebben de melkveetak doorgezet, ik ben verder gegaan met het loonwerk waar mijn vader al mee was begonnen.”

Schimmel bouwde het bedrijf flink uit. Inmiddels werken er vijftig mensen, die actief zijn in grondverzet, bouw, cultuurtechniek (onder meer werken voor gemeenten) en veel agrarische activiteiten. Het verzorgingsgebied is zo’n 50 kilometer rondom Scherpenzeel. Schimmel: “Voor de boer doen we mestverwerking, maïs en gras hakselen, balen persen en gras harken.”

Tekst gaat verder onder de foto‘s.

  • Foto: Kamps de Wild

    Foto: Kamps de Wild

  • Foto: Kamps de Wild

    Foto: Kamps de Wild

Losse componenten Disco passen op elk trekkermerk

In de schuren van Schimmel staat een mooie collectie Claas-machines: vier hakselaars, drie harken en inmiddels ook vier sets vlindermaaiers. Twee ervan zijn nieuwe uit de Claas Disco 9200-serie. Een ‘gewone’ Contour en een business edition. De business edition heeft telescooparmen, waardoor een nog grotere maaibreedte (10 meter plus) gehaald wordt.

Vorig jaar heeft Schimmel een Krone Big M ingeruild voor een Disco. Gevraagd naar het waarom, zegt Bert Schimmel: ‘Die Big M is een zelfrijder. Die hadden we overgenomen van een collega die stopte. Een prima machine, maar we hadden er veel te veel onkosten aan. Het is mooi dat een zelfrijder snel operationeel is en altijd bedrijfsklaar, maar uiteindelijk kan ie maar één ding: maaien. Het is toch makkelijker als je losse componenten hebt die je op alle merken trekkers kwijt kunt. Dat kan met de Disco-serie.”

Wat meespeelde is dat Bert Schimmel sowieso Claas-minded is. “We hebben al hakselaars en harken van Claas. En van Claas weet je gewoon dat het goede kwaliteit is, het laat je zelden in de steek. Kamps de Wild heeft met De Kruyf hier in de regio ook een prima dealer. Als er iets is, hebben we binnen een paar uur een oplossing. Ze staan dag en nacht voor je klaar.”

Freek Tel, productmanager bij Claas, laat weten dat Claas ook geen zelfrijders meer in het assortiment heeft. “Voor hetzelfde geld heb je een trekker plus triple maaier. Dan heb je dus de trekker de rest van het jaar vrij om te gebruiken. Dat is toch efficiënter.”

Ik schat dat 60% van de boeren niet meer zelf maait. Wij maaien voor circa € 27 per hectare

Loonwerk of zelf maaien?

Gaat de boer maaiwerk steeds meer uitbesteden aan loonwerk, of maait hij toch liever zelf? Bert Schimmel: “Ik zie de laatste tien jaren dat steeds meer boeren het maaiwerk uitbesteden. Ik schat dat 60% het niet meer zelf doet. Wij kunnen gemiddeld voor € 27 per hectare maaien. Als je alle kosten meerekent, denk ik niet dat je dat als boer redt. Los van het feit dat je met loonwerk de handen vrij hebt voor de rest van je bedrijfsvoering. Voor 300 hectare per jaar maaien ben je voor € 7.500 klaar. Daar heb je geen machines voor draaien.” Tel deelt die mening: “Voor een nieuwe vlindermaaier moet je rekenen op € 55.000. Dan moet-ie al snel tien jaar meegaan. Maar het blijft altijd een afweging van tijd en kosten.”

Schimmel heeft niet gekozen voor de Disco 9200 autowasher-variant; een Claas die maait en gras direct op het zwad legt. Schimmel: “In Duitsland zie je die wel, voornamelijk voor het gebruik van gras in biomassa. Dat speelt hier eigenlijk nauwelijks. Je zou de autowasher hooguit in het najaar gebruiken als gras nauwelijks meer droogt, maar wij hebben er niet voor gekozen. De gewone Disco en de business edition voldoen prima.”

Snel schakelen met vier sets vlindermaaiers

Voor de boer maait, harkt en raapt Schimmel op. De boer schudt meestal nog zelf. Tel: “Wat nog wel eens wordt onderschat, is de efficiency van breed maaien. Ook bij het laden van de volgmachine.” Met vier setjes vlindermaaiers hoeft Schimmel de boer in de regio eigenlijk nooit nee te verkopen. “We kunnen snel schakelen. Met vier machines is er altijd wel eentje beschikbaar.”

Als er plompverloren toch een maaier stilstaat, is er het dealernetwerk van Kamps de Wild. Schimmel: “Als het mis gaat, zie je snel donkere wolken bij de boer. Maar als je het snel kunt oplossen, klaart de lucht.”

Meer weten over de Claas Disco 9200-maaier of andere Claas-producten?

Informeer bij een Claas-dealer bij jou in de buurt.

Beheer
WP Admin