AlgemeenNieuws

Loonwerker lijdt onder geldnood veehouder

Doetinchem – Loonwerkers voelen de malaise in de melkveehouderij. Melkveehouders wachten langer met het betalen van rekeningen. Dit bevestigen de branchevereniging voor loonwerkers Cumela en accountantskantoren.

Wie de rekening van het maishakselen van vorig jaar nog niet heeft betaald, moet vaak eerst dokken voordat de loonwerker met de hakselaar het land opgaat. Hetzelfde geldt voor wie mais op stam betaalt via een loonwerker; eerst betalen dan hakselen.

Zorgen over betalingsgedrag melkveehouder

Cumela ziet dat bij hun leden rekeningen langer onbetaald blijven. Michiel Pouwels, directeur belangenbehartiging bij Cumela Nederland: “Er wordt trager betaald. Ik hoor van loonwerkers dat zij zich zorgen maken over het betalingsgedrag bij melkveehouders.” Ook accountantskantoren met loonwerkers als klant zien dat de debiteurenstand van haar klanten oploopt. René Frazer, accountmanager bij Accon AVM: “De tendens is dat er nu trager betaald wordt, vergeleken met toen de melkprijs goed was.”

Ook accountantskantoor Countus bevestigt het beeld dat loonwerkers langer moeten wachten op het geld. “De factuurmappen bij loonwerkers worden dikker”, zegt Henk Lassche, directeur agro advies bij Countus voor de regio Noord. “Wij zien dat betalingen achterblijven. Wie het maishakselen van vorig jaar nog niet betaald heeft, moet eerst betalen. Dit komt incidenteel voor. Loonwerkers kunnen niet voor bank spelen.” Volgens Lassche zijn loonwerkers extra op hun hoede, omdat de komende maanden geen verbetering te verwachten is van de melkprijs.

Betalingstermijn richting drie maanden

Een rondgang langs twintig loonwerkers in heel Nederland leert dat het gros te maken heeft met oplopende betalingstermijnen. Velen wijten dit aan de lage melkprijs. Eerder werd de rekening binnen een maand voldaan. Die betalingstermijn is nu opgelopen naar twee tot drie maanden. Uitschieters naar zes maanden komen ook voor.

Geruchten gaan te ronde dat er loonwerkers zijn die een voorschot willen hebben van een melkveehouder, alvorens begonnen wordt met hakselen. Geen van de benaderde loonwerkers kon dit bevestigen. Wel dat zij meer moeite moeten doen om het geld binnen te krijgen, zoals loonbedrijf Wierenga in Roodeschool (Groningen). Zij hebben soms te maken met een betalingstermijn van een half jaar. Het bedrag dat openstaat is gemiddeld rond de €10.000 tot €15.000.

‘Eerst betalen, dan hakselen’

Loon- en kraanverhuurbedrijf Sjef Houtenbos in het Noord-Hollandse Schagen ziet eveneens de betalingstermijnen langer worden. Transport- en Loonbedrijf van Kuijk in Helvoirt (Noord-Brabant) ziet hetzelfde gebeuren, maar maakt met melkveehouders duidelijke afspraken, aldus mede-eigenaar Coen van Kuijk. “We moeten misschien iets langer wachten, maar mogen niet mopperen. We moeten wel meer moeite doen om het geld binnen te krijgen. Wie bij ons mais koopt moet eerst betalen. Dan pas gaan we hakselen”, aldus Van Kuijk.

Een groot loonbedrijf in Drenthe die niet bij naam genoemd wil worden, merkt duidelijk dat melkveehouders meer tijd nodig hebben om rekeningen te betalen. Ook ziet de loonwerker dat melkveehouders minder mais bijkopen. Een enkele die dat wel doet, vraagt om in termijnen te betalen. Een loonbedrijf in Twente die eveneens niet met naam genoemd wil worden zegt dat trage betalers nog trager worden met betalen.

Bij de bank aankloppen

De betalingsproblemen in de melkveehouderij worden veroorzaakt door meerdere factoren. Hoofdoorzaak is de lage melkprijs. Daarnaast hebben veel melkveehouders flink geïnvesteerd in stallen en/of grond om na einde melkquotering flink meer koeien te gaan melken. Lassche: “Wij krijgen signalen dat er een ongekend hoog aantal financieringsaanvragen liggen bij banken, vanwege extra liquiditeitsbehoefte.”

‘Agrarisch Nederland’ betaalt goed

De agrarische sector scoort het best als het gaat om betaaltermijnen tussen ondernemingen. Afgelopen vrijdag maakte minister Kamp (Economische Zaken) een onderzoek bekent hierover. In 2014 was de gemiddelde betalingstermijn in de agrarische sector bijna 26,5 dag. In sectoren, zoals industrie en transport was dat respectievelijk ruim 29 en ruim 28,5.

Het nationaal gemiddelde betalingstermijn was in 2004 bijna 43 dagen. Tien jaar later is dat gedaald naar 36,5 dag.

Beheer
WP Admin