Foto ter illustratie. Door op papier grond van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer via perceelsregistratie op te geven, konden boeren extra subsidies aanvragen en tevens meer mest uitrijden op grond die ze wel zelf in gebruik hadden, aldus FTM. - Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

LNV waarschuwt boeren voor onrechtmatig claimen van grond

LNV waarschuwt boeren voor fraude met Europese landbouwsubsidies en benadrukt het belang van het tijdig registreren van grondbezit.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) roept boeren en grootgrondbezitters op tot waakzaamheid tegen mogelijke fraude met Europese landbouwsubsidies. Deze waarschuwing komt na berichtgeving van Follow the Money (FTM). In het bericht staat dat sommige boeren onrechtmatig subsidies aanvragen voor gronden die zij niet in gebruik hebben.

Grond op papier aan eigen bedrijf toevoegen

Boeren hebben miljoenen aan EU-landbouwsubsidies ontvangen voor grond die ze niet pachten of bezitten. Dit concludeert FTM in het artikel. In 2017 ontdekte Staatsbosbeheer – de grootste grondbezitter van Nederland – dat boeren ‘duizenden hectaren’ grond van de organisatie op papier aan hun eigen bedrijf toevoegden. Boeren konden zo subsidies aanvragen, minimaal € 220 per hectare, door op papier grond van Staatsbosbeheer aan hun bedrijven toe te voegen. Dit stelde hen ook in staat om meer mest uit te rijden, waardoor ze minder geld hoefden te spenderen aan de afvoer daarvan, schrijft FTM.

​‘231 bedrijf gaven onterecht grond op’

Sinds 2017 ontdekten Nederlandse autoriteiten dat 231 bedrijven onterecht grond opgaven voor subsidie. Grootgrondbezitters zoals Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten bevestigen ook slachtoffer te zijn van deze fraudepraktijk, staat in het artikel van FTM.
Organisaties die agrarische activiteiten uitvoeren – zoals boeren en Staatsbosbeheer, dat eigen dierenkuddes heeft – zijn verplicht om jaarlijks de Gecombineerde opgave in te dienen op de website van de RVO. Aan de andere kant zijn grondeigenaren zoals natuurorganisaties, gemeenten, provincies en waterschappen, hoewel zij hun grond vrijwillig kunnen registreren bij de RVO, hier niet toe verplicht als zij geen landbouwactiviteiten verrichten. In het systeem van RVO is automatisch te zien of er al een claim zit op grond. ‘Een handige manier voor fraudeurs om grond te zoeken waarover nog géén subsidie is aangevraagd’, aldus FTM.

​Het belang van tijdige registratie grond

LNV adviseert grondbezitters om hun percelen te registreren en, indien van toepassing, subsidie aan te vragen voordat potentiële fraudeurs de kans krijgen. Ook in het geval dat ze geen recht hebben op Europese subsidies, adviseert LNV grondbezitters hun perceel te melden. Het tweevoudig registreren van eenzelfde stuk grond zal opvallen (dubbelclaims), wat een indicatie kan zijn van fraude.

Probleem met landbouwsubsidies

“Boeren die percelen onrechtmatig claimen voor landbouwsubsidie begaan een strafbare fraude”, aldus de woordvoerder van LNV. Het is echter voor de RVO onhaalbaar om alle subsidieaanvragen op fraude te controleren en te handhaven, vooral gezien de miljoenen percelen en soms mondelinge afspraken, aldus het ministerie.

Toekomstige stappen

Het ministerie en de RVO zullen de komende maanden actief communiceren met grondbezitters over dit onderwerp. Er wordt ook gekeken naar een dialoog met de sector, omdat volgens de organisaties hier ook een belangrijke verantwoordelijkheid ligt.

Reacties

  1. Boeren konden zo subsidies aanvragen, minimaal € 220 per hectare, door op papier grond van Staatsbosbeheer aan hun bedrijven toe te voegen. Dit stelde hen ook in staat om meer mest uit te rijden, waardoor ze minder geld hoefden te spenderen aan de afvoer daarvan. Bekend is ook dat er op grote schaal paardenweitjes van de buren bij de Gecombineerde Opgaven worden geregistreerd als zijnde tot het bedrijf behorende landbouwgrond, fraude waar iedere rechtgeaarde boer tegenop zou moeten komen maar gezien de vele reacties op dit artikel acht men fraude niet zo erg.

Beheer
WP Admin