Toen de rem op uitbreiding van de pluimveehouderij eraf ging, brak de legbatterij door. In combinatie met beter voer, meer hygiëne en productievere rassen steeg de landelijke eierproductie van 2,8 miljard stuks in 1953 naar 11,1 miljard in topjaar 1984. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Legbatterij was een systeem met een keerzijde

Met de legbatterij groeide de eierproductie spectaculair. Maar met 18 kippen op 1 vierkante meter knelde het dierenwelzijn.

Deze foto is uit 1980, het betreft een legbatterij. Het systeem was in feite een superefficiënte eiermachine, maar er zat wel een minpunt aan: voor de kippen was het niet zo fantastisch.

Afschaffing Pluimveeregeling

Heel lang waren kippen geen hoofdtak. Vroeger liepen ze er op de meeste bedrijven maar zo’n beetje bij. Na 1960 veranderde dit. Toen werd namelijk de zogenoemde Pluimveeregeling afgeschaft. Die regeling was er om ongebreidelde uitbreiding tegen te gaan en pluimvee te binden aan het gemengde bedrijf. Toen die rem eraf was, kwam er rap een proces van specialisatie en mechanisatie op gang. In 1959 kon 1 man nog 700 kippen aan, in 1964 was dat al 4.000. Men hield het destijds niet voor onmogelijk dat in de toekomst 1 man 10.000 kippen of meer aan zou kunnen.

De afschaffing van de Pluimveeregeling betekende ook de doorbraak van de legbatterij. Het idee was afkomstig van voerfabrikanten die de uit Engeland afkomstige systemen hier voor een prettig prijsje aanboden, mits de pluimveehouder hun voer bleef afnemen. Het sloeg aan: in 1969 zat al 40% van de leghennen in batterijen, in 1985 was het 95%. 1 man kon nu 12.000 leghennen houden, een spectaculaire toename.

Kritische consumenten

Maar het wrong toch ook en groepen kritische consumenten begonnen zich halverwege de jaren zeventig af te zetten tegen deze manier van huisvesten waarbij 18 hennen op 1 vierkante meter zaten. Uiteindelijk werd het systeem in 2012 in de EU verboden en vervangen door onder meer verrijkte kooien met iets meer ruimte per kip.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

Beheer
WP Admin