Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Lactalis wijst pleidooi voor hogere melkprijs af

Lactalis heeft een verzoek van haar producentenorganisatie Unell voor een verhoging van de melkprijzen afgewezen. “De prijs die we aan melkveehouders betalen, blijft op een goed niveau, maar de onderneming kan niet alleen, zoals in 2023, de inspanningen voor de opwaardering van de sector voor haar rekening nemen”, stelt Lactalis in een verklaring.

Het bedrijf heeft wel toegezegd de melkprijs voor januari net zo hoog te houden als in december. Het grootste zuivelbedrijf van Frankrijk voert de afnemende afzet van melk en zuivel aan als reden voor de weigering.

Toegankelijk houden van melk en zuivel

“We houden de melkprijs op een economisch acceptabel niveau, dat wil zeggen rekening houdend met de ontwikkeling van de productiekosten en tegen de achtergrond van teruggelopen verkopen in supermarkten en de eisen van die winkelbedrijven om de inflatie terug te dringen.

Melk en zuivel moeten toegankelijk blijven voor de consumenten, dat betekent een evenwichtige prijs waardoor de nationale merken hun marktaandeel weer kunnen heroveren. Het is nodig dat we een evenwicht vinden om de concurrentiepositie van zuivelproducten op langere termijn veilig te stellen.”


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. lactalis wil alleen hun zakken vullen over de rug van de melkveehouder. niet meer en niet minder. de graai cultuur is en blijft bij leerdammer. Ze zitten altijd bij de hekkensluiters gezien de melkprijs afgelopen jaren. De boeren die weg willen uit onvrede wordt alleen maar meer. wat een arrogant volk daar

    1. Volgens mij kun je na de contracttijd gewoon weg. Waarom blijven als het ergens anders beter is?

  2. Klopt, in Frankrijk bemoeit de overheid zich met de prijzen. En als die te hoog worden zijn de burgers ontevreden en worden de politici niet herkozen. Als de prijzen voor producenten te laag zijn, worden bv de boeren ontevreden en zorgt de overheid ervoor dat de prijzen stijgen. Hierdoor zijn de prijzen stabiler en krijgen de fr boeren altijd dubbeltjes ipv kwartjes en stuivers.

Beheer
WP Admin