Met het aanleggen van proefvelden zoekt CZAV naar mogelijkheden om de productie van de klassieke bruine boon op te krikken en er wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn van exotische soorten. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Foto’s: laatste bonen begin juni gezaaid

In Zeeland loopt het zaaien van bruine bonen op z’n eind. CZAV laat door AIKC Rusthoeve een bonenproefveld aanleggen om te zien welke varianten het in deze regio goed doen. Een fotoreportage.

Op het proefveld worden 10 soorten bonen gezaaid in 4 herhalingen. Voordat een andere bonensoort wordt gezaaid wordt de zaaimachine secuur leeg gemaakt.

De zaadbakken worden met een maatbeker gevuld voor de 4 volgende veldjes. Een deel van het onderzoek richt zich op het effect van gecoat en ontsmet zaad.

Na iedere soort wordt de zaaimachine weer helemaal schoon gemaakt. Vorig jaar werd voor CZAV een vergelijkbare proef aangelegd. Daaruit bleek dat zaaien met gecoat bonenzaad de opbrengst met gemiddeld 10% steeg.

Na het zaaien van de proefveldjes worden de ongebruikte stroken licht met rotoreg geëgaliseerd.

Voor teler Vogelaar uit Rilland zaait loonbedrijf Knuit uit Heinkenszand in samenwerking met loonbedrijf Kloosterman uit Kapelle 6 hectare Narda bruine bonen.

Gezien de resultaten van proeven van vorig jaar wordt nu het bonenzaad door CZAV gecoat. Medewerker Poley vult hier de bakken voor de volgende omgangen.

Tijd voor een tussentijdse controle.

Poley zaait 160 tot 170 kilo per hectare. Het zaad komt zo op 7,8 centimeter afstand in de rij te liggen.

Op het volgende perceel zaait Poley kidneybonen. Deze bonen worden door akkerbouwbedrijf Boone PlanetProof geteeld voor Hak.

De kilo’s zaaizaad zijn hetzelfde maar doordat de kidneybonen groter zijn de gewone bruine boon, komt de afstand in de rij uit op 8,4 centimeter.

De kidneybonen aan de zaaischijf. Door de vorm en grootte wordt dit zaad wat moeilijker door de schijf meegepakt. Daarom wordt nu met een lagere snelheid gezaaid.

Beheer
WP Admin