Beregenen van aardappelen tijdens een hittegolf. Volgens berekeningen van het KNMI zullen extreme situaties meer voor gaan komen. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Klimaatscenario’s KNMI: ‘Het wordt heter, droger en extremer’

De seizoenen worden warmer, de winters natter, de zomers droger, de regenbuien zwaarder en het zeeniveau hoger. In de nieuwe nationale klimaatscenario’s van het KNMI verandert het klimaat hoe dan ook. Op het tegelijkertijd gelanceerde kennisportaal klimaatadaptie staat hoe de landbouwsector zich kan aanpassen.

De klimaatverandering verloopt sneller in de nieuwe scenario’s van het KNMI vergeleken met de vorige klimaatscenario’s uit 2014. Drogere zomers en nattere winters zijn nu onderdeel van de scenario‘s. De droge zomer van 2018 is bij een blijvende hoge uitstoot van broeikasgassen de gemiddelde zomer in 2100. De zeespiegel zal met minimaal 1 meter stijgen en als in het geval van hoge uitstoot zelfs met 2,5 meter. Elke scenario heeft voordelen en nadelen voor de landbouwsector.

Groeiseizoen start eerder

Warmte en hogere CO2-uitstoot zorgen dat gewassen sneller groeien. Het groeiseizoen begint bij toegenomen temperaturen eerder en duurt langer. Dit kan leiden tot hogere gewasopbrengsten. Tegelijkertijd zorgen hogere temperaturen voor hittestress bij het vee.

Droogte kan negatief uitvallen voor de kwaliteit en opbrengsten van het gewas. Zeker in het geval van een droog voorjaar. Het verbouwen van voer, zoals gras en maïs, wordt lastiger. Extreem weer neemt in alle scenario’s toe. Daarmee neemt de kans toe op schade door hagelbuien, late nachtvorst en wateroverlast.

Minder gewasopbrengst

Het risico op ziekte en plagen stijgt bij nattere zomers. De kwaliteit van het oppervlaktewater verandert door de afspoeling en overstort van rioolwater. De stijgende zeespiegel in combinatie met droogte en bodemdaling leidt tot verzilting. Al deze veranderingen komen de gewasopbrengst niet ten goede.

Aanpassingen aan de klimaatverandering zitten vooral in de verbetering van het bodem- en watersysteem. Voorbeelden hiervan zijn rustgewassen telen, gewasresten onderwerken voor een goed organische stofgehalte, lichtere machines gebruiken, stuwtjes plaatsen, grondwaterstand (lokaal) aanpassen en anders beregenen in geval van droogte. Fruittelers kunnen hagelnetten plaatsen tegen hagelschade. Tuinders en boeren sluiten verzekeringen af tegen schade door storm, hagel, droogte en intense neerslag.

Gunstig voor boer en omgeving

Als beheerders van grond kunnen boeren een belangrijke rol spelen in het klimaatbestending maken van Nederland. Het land gebruiken voor het vasthouden van regenwater, natuurinclusieve landbouw en groene energie opwekken kunnen gunstig zijn voor zowel de boer als de omgeving.

Zoals het KNMI aangeeft zullen met toenemende klimaatverandering de kosten navenant stijgen. Maandag werd bekend dat de waterschapsbelastingen omhoog gaan. De verwachting is dat de verzekeringspremies ook omhoog gaan. De waterschappen gaan dijken ophogen in verband met de stijgende zeespiegel. Verzekeringsmaatschappijen zien het risico op schade door extreem weer stijgen.

Beheer
WP Admin