Een melkrobot van GEA. In een batch-opstelling staan er vele melkrobots bij elkaar, waar groepen koeien in korte tijd gemolken kunnen worden. – Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Kansen voor batch-milking in VS

Hoewel robotmelken al lang niet meer nieuw is, lijkt dat wel het geval voor batch-milking. In de Verenigde Staten wordt daar met aandacht naar gekeken, want batch-milking met melkrobots combineert de voordelen van arbeidsverlichting en de technologische ontwikkelingen met het management van de melkstal. Dat zegt Julie Whitmer, business development manager bij GEA in het blad Dairy Herd Management.

Met batch-milking worden groepen koeien op vaste tijdstippen door een flink aantal robots gemolken. De systematiek komt dan overeen met het melken van groepen in de melkstal. Batch-milking met robots is wel typisch een systeem voor de grotere bedrijven.

Minder arbeid

Volgens Whitmer is er met batch-milking minder arbeid nodig ten opzichte van traditioneel melken. Ook is de behoefte aan scholing en training van het personeel minder groot. Het is immers de melkrobot die de melkingen overneemt. Mede daarom is het volgens haar ook veiliger, omdat het koe-mens-contact tijdens de melkbeurten in de melkstal niet meer voorkomt. Er is ook meer tijd voor onderhoud van de melkrobots, omdat er tussen de melkbeurten van groepen meer vrije tijd is dan in een continu melkrobotsysteem met vrij koeverkeer.

Werkzaamheden vervallen

Ten opzichte van robotsystemen met vrij koeverkeer vervallen werkzaamheden als zoeken en ophalen van attentiekoeien. Als er al attentiekoeien zijn, voor bijvoorbeeld klauwbehandeling of inseminatie, zijn deze tijdens de groepsgewijze melkingen makkelijker te vinden en te separeren. Ook is plannen van schoonmaken van ligboxen makkelijker uit te voeren, omdat de ligruimte van de te melken groep tijdelijk geheel leeg is. Ook zijn de tussenmelktijden gereguleerd, en is de veehouder niet afhankelijk van het tijdstip waarop de koe zich meldt.

Beheer
WP Admin