Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Kamermeerderheid tegen vleestaks

Met 92 zetels is een ruime meerderheid van de Tweede Kamer tegen de vleestaks.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is tegen een vleestaks. Dat blijkt tijdens de stemming over een motie van PVV-Kamerleden Edgar Mulder en Alexander Kops, waarin ze de regering vragen om geen vleestaks in te voeren.

Naast PVV stemden ook SP, Bij1, Denk, Omtzigt, VVD, SGP, CDA, BBB, Ja21, FvD en Van Haga tegen de vleestaks. Daarmee is met 92 zetels een ruime meerderheid tegen deze belasting.

Beter verdienmodel

Aanleiding van de motie is een onderzoek van landbouwminister Henk Staghouwer, waarin hij wil laten onderzoeken of een heffing op vlees ingevoerd kan worden, die ten goede komt aan de producenten van vlees. Het onderzoek wordt gedaan in de zoektocht naar verbetering van het verdienmodel.

De heffing zou ook aan kunnen sluiten bij een belastingverhoging op frisdrank en verlaging van het btw-tarief op groente en fruit. De Kamer wil er echter nadrukkelijk niet aan.

Reacties

  1. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft afgelopen week een PVV-motie gestemd die het kabinet oproept om geen ‘platte’ vleestaks in te voeren. Als de motie ging over het gebruiken van de heffingsopbrengst om boeren te financieren voor duurzaamheid (gemiddeld 25.000 euro per bedrijf, een verdubbeling van de huidige EU landbouw subsidies), gezond eten flink goedkoper te maken en lage inkomens te compenseren, was er waarschijnlijk wel een meerderheid geweest, net zoals blijkt uit diverse enquêtes: 63% steunt dit plan waarmee milieukosten in de vleesprijs worden opgenomen. Dan gaan de meeste lage en middeninkomens er netto op vooruit. In de praktijk is dit al ingevoerd bij onderwijsinstellingen en daar waren gebruikers er juist erg tevreden over. De vleesheffing zal vooral door rijken en echte carnivoren worden betaald: de 10% rijksten blijken bijna 2,5 keer meer vlees te eten per persoon dan de 10% armsten. Uit recent onderzoek blijkt ook dat consumenten er jaarlijks 50 euro op vooruitgaan bij een btw-verhoging op vlees en zuivel in combinatie met 0% btw op groente, fruit, brood en granen. Dus dit pakket zorgt juist netto voor lagere lasten, nu voedselprijzen en energie al erg hoog zijn. Daarnaast kan het dus inkomens van boeren fors verhogen en zorgkosten verlagen. Win-win.

Beheer
WP Admin