RundveeNieuws

Kalveren vernietigd vanwege furazolidon

Barneveld – Op een bedrijf in Barneveld zijn dinsdagmorgen kalveren geruimd.

Later deze week volgen de kalveren van drie andere kalverbedrijven. Het gaat in totaal om 567 dieren die vernietigd worden, omdat in de beesten en in het veevoer sporen van het verboden antibioticum furazolidon zijn aangetroffen. De dieren zijn levend afgevoerd en in een slachthuis gedood, waarna ze vernietigd worden. De bedrijven mogen na reiniging van de stallen herbevolkt worden, hierbij gelden verder geen restricties, omdat het niet om een dierziekte gaat.

De betroffen kalverbedrijven zitten sinds eind juni op slot nadat sporen van furazolidon in de urine van de kalveren was aangetroffen. De veehouder heeft via twee rechtszaken geprobeerd de ruimingen te voorkomen, maar de rechter wees de verzoeken bij het College voor Beroep van het Bedrijfsleven af.

Het verboden middel heeft waarschijnlijk in veevoer van een bedrijf in Lopik gezeten. De eigenaar van dit bedrijf ontkent het gebruik van antibiotica in het voer.

Volgens advocaat Leonard Heukels, die voor vier getroffen bedrijven optreedt, is de ruiming “een ramp voor de kalverboeren”. “Ze zijn niet alleen hun hele veestapel kwijt, maar ze krijgen waarschijnlijk ook geen schadevergoeding. Het verdachte bedrijf in Lopik ontkent. En als dat bedrijf toch wordt veroordeeld, is het nog maar de vraag of daar geld zit om een vergoeding te betalen”, zei hij op Omroep Gelderland. De advocaat voegt er aan toe dat de veehouders het moeilijk hebben met de ruimingen. Volgens Heukels gaat het om gezonde kalveren waarbij inderdaad resten van furazolidon zijn gevonden, maar in zeer beperkte mate. Bovendien is het antibioticum volgens hem inmiddels volledig afgebroken, waardoor er met de kalveren nu niets meer aan de hand is.

Naast de kalverbedrijven zijn ook 97 varkensbedrijven geblokkeerd omdat de dieren mogelijk voer hebben gehad waarin de verboden stof zat. Onderzoek bij de bedrijven loopt.

Een overzicht van de voerprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin