Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenOpinie

‘Kabinet uit de macht gezet, provincie aan zet’

Na het crisisoverleg van eind vorige week krijgen de provincies hun eigenlijke taak toebedeeld, stelt opinieschrijver Bert Luijendijk. Het is volgens hem voor de hand liggend dat voor het onderwerp stikstof de provincie de volledige zeggenschap heeft.

Voor de aanpak van stikstof lijkt het kabinet ten langen leste voor het subsidiariteitsbeginsel te kiezen. Het subsidiariteitsbeginsel is een oud christendemocratisch uitgangspunt dat nu in dit voorjaar uit de uit te mesten CDA-stal is gehaald.

Het begrip houdt in dat beleidsvoorbereiding, – vaststelling en uitvoering – bij voorkeur zo laag mogelijk bij een overheidsorgaan moet liggen. Wat door een lagere overheid kan worden gedaan, moet niet worden toebedeeld aan een hoger overheidsorgaan.

Belangen van burgers

Vele onderwerpen die de belangen van burgers raken, liggen vooral bij de gemeente. Voordeel hiervan is dat de voorbereiding en inspraak zo laag mogelijk en daardoor zo toegankelijk mogelijk is voor de inwoners. Maatregelen die direct van invloed zijn op de woon- en leefomgeving worden in de gemeente besproken en vastgesteld. Bouwvoorstellen worden vastgesteld in de gemeenteraad en de aanleg en het onderhoud van groenvoorziening is eveneens een gemeentelijke taak.

Aan provinciaal initiatiefnemer BBB de taak om het voortouw te nemen in de onderhandelingen

Het is voor de hand liggend dat voor het onderwerp stikstof de provincie de volledige zeggenschap heeft. De provincie is tenslotte verantwoordelijk voor het natuurbeleid en heeft een provinciaal bestuur, gekozen door haar inwoners.

Economie stagneert

Nu loopt de aanleg van infrastructuur vast, industrie- en bouwprojecten kunnen niet worden gerealiseerd en de agrarische sector wordt in een keurslijf gedwongen. De economie stagneert op onaanvaardbare wijze, veroorzaakt met name door de zware landelijke eisen voor stikstof.

Het crisisoverleg van eind vorige week heeft een opmerkelijke uitkomst gegeven om uit de impasse te komen. Aan de provincies wordt nu hun eigenlijke taak toebedeeld.

Aan provinciaal initiatiefnemer BBB de taak om het voortouw te nemen in de onderhandelingen om tot een nieuw provinciaal dagelijks bestuur te komen. Zo kan de landelijke patstelling doorbroken worden en het beleid rondom natuur en stikstof naar provinciale wensen worden ingericht.

Voldoen aan voorstellen

Het steeds ongemakkelijker zittende kabinet-Rutte zal uiteraard niet om deze provinciale constructieve bijdragen heen kunnen. Onvoorwaardelijk zal aan de provinciale voorstellen moeten worden voldaan en krijgen zij het gewenste instrumentarium om tot de overeengekomen afspraken in de provincies te komen

Voor het Interprovinciaal Overleg (IPO), waarin provincies gezamenlijk overleg voeren, kan een rol zijn weggelegd. De provincies moeten nu bepalend zijn voor het beleid van het in feite al teruggetreden kabinet-Rutte, dat niet bij machte is op te treden.

Bert Luijendijk is bewoner van Krimpen aan den IJssel, dorp op de grens van de stad Rotterdam en het veenweidegebied Krimpenerwaard.

Reacties

  1. In dit land zullen we eens af moeten van de Dwanggedachte “Wat we nog minimaal kunnen meten wordt de wettelijke minimum norm. Niemand weet nl. wat ten tijde van de gewenste natuurlijke Natuur vegetatie de normen waren die in bodem, water en lucht aanwezig waren. Wat we wel weten is dat de ontgonnen heidevelden een onvruchtbare en zure akker opleverde, waar zonder kalk en bemesting niet veel meer opgroeide dan zuurminnende planten waarvan de productie laag was.

  2. Iedere keer als het bliksemt valt er een bak stikstof uit de lucht terwijl volgens de regelgeving een vogelpoepje al teveel is. Nederland wordt op alle mogelijke manieren gegijzeld door stikstof. De overheid zet het hele land op slot zodat de boeren van alle kanten en door iedereen onder druk worden gezet om hun land op te geven. Want het land daar gaat het om en niet natuur of wat dan ook. Rutte werkt net als Trudeau als een idioot om zoveel mogelijk van de WEF agenda er door te drukken voor ze er uit vliegen.

  3. Iedereen zit klem met de vingers tussen de deur. Diegene die het eerst toegeeft is de verliezer. Laat dat niet de landbouw zijn. Doe dus niks en wacht tot iemand toegeeft. Dat kan bouwend nederland zijn of het kabinet gedwongen door politici of natuurmaffia. De rechter kan ook verplichten het probleem op te lossen maar het blijft: diegene die eerst piept wordt gepiepeld.

  4. Provincies zeggen geen geld van het rijk te krijgen dus er gebeurt ook op provinciaal niveau totaal niets. Men houdt elkaar in een wurggreep.

Beheer
WP Admin