John Deere noemt het systeem ‘Grain Sensing’. De NIR-sensor zelf is exact gelijk aan het apparaat wat we kennen van op de lospijp van een hakselaar. Hier uitgevouwen. - Foto's: Bob Karsten MechanisatieNieuws

John Deere HarvestLab-sensor ook voor maaidorsers geschikt

De John Deere HarvestLab-sensor is bekend van het gebruik op zelfrijdende hakselaars. Deze sensor is nu ook geschikt voor maaidorsers. De HarvestLab 3000-NIR-sensor meet eiwitgehalte, zetmeel in gerst en olie in koolzaad.

Machinefabrikant John Deere gebruikt de HarvestLab 3000-Near Infrared-sensor (NIR-sensor) op zelfrijdende hakselaars, op mesttechniek en als stationair meetapparaat. Voortaan is de sensor dus ook te plaatsen op maaidorsers.

Op de maaidorser word de John Deere HarvestLab-sensor gebruikt om realtime het eiwitgehalte in tarwe, gerst en koolzaad te meten. Daarnaast meet de sensor het zetmeelgehalte tijdens het dorsen van gerst en het oliegehalte tijdens de oogst van koolzaad. De meetresultaten kun je gebruiken om tijdens de oogst te bepalen of tarwe wel of niet van een goede bakkwaliteit is. Met behulp van de opbrengstkaart kun je een bemestingsplan maken.

Bypass langs elevator

John Deere noemt het systeem ‘grain sensing’. De NIR-sensor zelf is exact gelijk aan het apparaat op de lospijp van een hakselaar. Als je de sensor op een maaidorser gebruikt, wordt deze geplaatst aan de opvoerelevator die het graan naar de graantank brengt. Hierbij glijdt het graan via een bypass langs de sensor en terug in de elevator.

Je hebt een opbouwkit nodig om de NIR-sensor in te plaatsen, Daarnaast heb je een kalibratie nodig, een Gen4-beeldscherm, een JDLink-connectie en een gps-ontvanger.

Leverbaar op T-serie vanaf bouwjaar 2016

Het systeem is vanaf 2023 leverbaar op alle nieuwe T- en S-serie maaidorsers. Het is mogelijk om het systeem op te bouwen op de T-series vanaf modeljaar 2016 en op S-series vanaf de S700-series. Reken op een brutoprijs van € 22.000. Heb je al een HarvestLab 3000? Reken dan op € 5.000 om die ook op een maaidorser te kunnen gebruiken.

Beluister: Podcast | ‘Traditionele labanalyse van kuil niet nodig met HarvestLab’

Beheer
WP Admin