Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

In Zeeland komt voorjaarswerk voorzichtig op gang

Zeeuwse telers zijn volop bezig met het planten van uien en de eerste uien worden ook al gezaaid.

 • Sjaak de Koster uit Lewedorp kijkt met rotoreg of het perceel waar plantuitjes in moeten al geschikt is om klaar te leggen. - Foto's: Anton Dingemanse

  Sjaak de Koster uit Lewedorp kijkt met rotoreg of het perceel waar plantuitjes in moeten al geschikt is om klaar te leggen. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • Het klaarleggen blijkt goed te gaan. Eerst maar kunstmest strooien, dan het land klaarleggen en daarna nog een dag laten opgrijzen.

  Het klaarleggen blijkt goed te gaan. Eerst maar kunstmest strooien, dan het land klaarleggen en daarna nog een dag laten opgrijzen.

 • De volgende dag komt loonbedrijf Kloosterman om de Jagro-plantuien te planten.

  De volgende dag komt loonbedrijf Kloosterman om de Jagro-plantuien te planten.

 • Bij een telling in de rij blijkt dat het planten wel wat dikker kan. Er liggen 16 op een meter, terwijl 20 de voorkeur heeft.

  Bij een telling in de rij blijkt dat het planten wel wat dikker kan. Er liggen 16 op een meter, terwijl 20 de voorkeur heeft.

 • De oude Koningsplanter een beetje afstellen, de plantbak vullen en weer verder.

  De oude Koningsplanter een beetje afstellen, de plantbak vullen en weer verder.

 • Een eind verderop plant loonbedrijf Knuit uit Heinkenszand Sturon-plantuien voor Rinus de Winter. De plantmachine wordt gevuld met een shovel.

  Een eind verderop plant loonbedrijf Knuit uit Heinkenszand Sturon-plantuien voor Rinus de Winter. De plantmachine wordt gevuld met een shovel.

 • De eerste gang gaat met de Pejo 12-rijer de grond in. Ook hier is de grond al geschikt om te planten.

  De eerste gang gaat met de Pejo 12-rijer de grond in. Ook hier is de grond al geschikt om te planten.

 • Bij de KMWP in Wilhelminadorp werden door loonbedrijf Van den Dries uit 's-Heerenhoek ook uitjes geplant. Hier was de grond minder geschikt. Nog te nat met als resultaat kluitig en plakkerige grond. Andere percelen worden daarom dan ook later geplant. Een medewerker plaatst hier een markering voor het spuitspoor.

  Bij de KMWP in Wilhelminadorp werden door loonbedrijf Van den Dries uit ‘s-Heerenhoek ook uitjes geplant. Hier was de grond minder geschikt. Nog te nat met als resultaat kluitig en plakkerige grond. Andere percelen worden daarom dan ook later geplant. Een medewerker plaatst hier een markering voor het spuitspoor.

 • Op een vroeg perceel bij Lewedorp wordt zonder gps uien gezaaid door loonbedrijf Kloosterman.

  Op een vroeg perceel bij Lewedorp wordt zonder gps uien gezaaid door loonbedrijf Kloosterman.

 • Het is een rode ui van het Hoza-ras Rolein en wordt gezaaid voor MSP uit Nieuwdorp. Rinus Moerdijk heeft net het zaad gebracht en helpt mee om de zaadbakjes te vullen.

  Het is een rode ui van het Hoza-ras Rolein en wordt gezaaid voor MSP uit Nieuwdorp. Rinus Moerdijk heeft net het zaad gebracht en helpt mee om de zaadbakjes te vullen.

 • Kees Kloosterman controleert na een omgang de ligging van het zaad. Ongeveer een centimeter of vijf uit elkaar. Ruimte genoeg voor de uien om zich te ontwikkelen.

  Kees Kloosterman controleert na een omgang de ligging van het zaad. Ongeveer een centimeter of vijf uit elkaar. Ruimte genoeg voor de uien om zich te ontwikkelen.

Bekijk ook de fotoreportage: Voorjaarswerk in Flevoland van start

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin