Foto: Joris Telders RundveeNieuws

Huirne: bank faciliteerde groei terecht

Rabobank heeft in de meeste gevallen ‘heel verstandig’ gehandeld door investeringen in nieuwe melkveestallen en de verwerkingscapaciteit te financieren.

Dat schrijft directeur agri- en food van Rabobank Ruud Huirne in een column in Melkvee 100+, een uitgave van Boerderij.

Sterke moderniseringsslag

Huirne wijst erop dat de groeiers van de laatste jaren voldeden aan de wetgeving en beschikken over de benodigde vergunningen. Door de investeringen heeft een heel sterke moderniseringsslag plaatsgevonden, waardoor de sector productiever en duurzamer is. Zonder de investeringen had de sector ingeboet qua internationale concurrentiekracht.

Tot 2015 fosfaatplafond niet overschreden

Huirne wijst er ook op dat tot 2015 het fosfaatplafond niet is overschreden, en daarna door onduidelijkheid over de milieuwetgeving precies rond de periode dat het melkquotum is afgeschaft en de melkprijzen omlaag doken. Boeren stelden hierdoor het staken van de onderneming uit en hielden meer koeien aan.

Zonnige toekomst na turbulent jaar

Huirne spreekt van “een zware tijd” voor de melkveesector, maar ziet over een langere periode de toekomst van de Nederlandse zuivel ondanks de mestperikelen nog altijd zonnig in. De wereldwijde vraag naar zuivel groeit. “Dit jaar zal zonder meer turbulent worden, maar vertrouwen in de Nederlandse melkveehouderij is bij ons volop aanwezig”, besluit Huirne.

Beheer
WP Admin