RundveeOpinie

Hooien tussen sneeuwbuien door

Zomer 2012 was heerlijk, over de oogst hebben we niets te klagen. De eerste en tweede snee luzernehooi kregen we mooi binnen. Maar de derde, dat was heel andere koek.

Hier wordt altijd gezegd dat je de derde snee maar beter niet in september kunt maaien. Sommige boeren letten daar niet echt op, en dat pakte voor hen wel wat beter uit dan voor ons. Wij maaiden ons hooi begin oktober. Geen vuiltje aan de lucht. Echter, toen begon het koude weer. Het was niet alleen koud, maar er viel nogal eens een sneeuwbui.

Het werd gelukkig wel wat warmer, maar ondertussen bleef het gewas maar liggen. Er gingen weken voorbij. November ging voorbij. Het werd december. Menigeen zei dat er van dat hooi van ons niet veel terecht zou komen. En die gedachte spookte ook door ons hoofd. Normaal verkopen wij ons hooi, maar we vreesden dat de kwaliteit van deze snede niet meer geschikt zou zijn voor melkveehouders. Ach, dachten we, dan houden we het gewoon zelf, voor de schapen.

Veel wind

Begin december was het dan eindelijk zodanig droog dat we het hooi bij elkaar konden harken. Met een dubbele hark brengen we dan twee zwaden samen tot één. Dit kun je hier in Canada echter niet zomaar even doen en dan weer laten liggen. We hebben hier veel wind. Als je dat doet en er steekt zo’n wind op, dan kun je het hooi vergeten. Dat waait gewoon weg.

Te vochtig

Op een middag zijn we begonnen met persen. De luzerne was mooi droog. Het is wel apart, dat hooien in december. Helaas was het aan het eind van de middag opeens te vochtig om door te gaan. We hadden wel een conserveringsmiddel (zuur) gebruikt, zodat we langer en natter konden persen. Onze zoon reed ’s avonds direct het hooi naar binnen. We hebben een Romney-loods, waarin de balen mooi droog staan. Het was de bedoeling dat we de volgende dag zouden doorgaan, maar helaas, er kwam weer een sneeuwbui.

Bemonsteren

Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat het hooi nog heel mooi groen was. Natuurlijk niet dat ‘verse groen’, maar toch. We hebben de balen laten bemonsteren. Het enige wat uit de resultaten van het voeronderzoek naar voren kwam was het hoge calciumgehalte. We weten niet zo goed wat dit gehalte betekent voor het melkvee. Voor de rest waren de getallen goed.

De uitslag van de analyse ligt nu bij een melkveehouder. En als het een beetje meezit, koopt hij het hooi.

Beheer
WP Admin