Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Hoog niveau Blondes en Piemonteses

De Franse jury was aangenaam verrast door het hoge niveau van de Blondes tijdens de Nationale Vleesveemanifestatie (NVM) in Zwolle, zaterdag 14 oktober. Hoeveelheid en fijnheid van vlees zijn nog kleine verbeterpunten. Sommige Piemonteses benaderden het ideaalbeeld, aldus de Italiaanse jury. Deze keuring waren er wel iets minder deelnemers dan gehoopt.

Blonde d’Aquitaine

 • Stamboekvoorzitter Ed Neerincx geeft de Blondes een extra zetje. Volgens Neerincx spatte de fijnheid en klasse van de Blondes-keuring af. De koers van meer fijnheid in huid en skelet en zichtbare kwalitatieve bespiering betaalt zich uit, stelde hij. Foto's: Henk Riswick

  Stamboekvoorzitter Ed Neerincx geeft de Blondes een extra zetje. Volgens Neerincx spatte de fijnheid en klasse van de Blondes-keuring af. De koers van meer fijnheid in huid en skelet en zichtbare kwalitatieve bespiering betaalt zich uit, stelde hij. Foto’s: Henk Riswick

 • Een fraai plaatje. De twee algemeen Blondes-kampioenen naast elkaar. Links kampioen mannelijk Bac Jade (v: Evian) van Harm Kip in De Wijk (Dr.). Rechts - met kalf - kampioen vrouwelijk Havanaise (v: Darling) van Henk Stegeman in Laren (Gld.)

  Een fraai plaatje. De twee algemeen Blondes-kampioenen naast elkaar. Links kampioen mannelijk Bac Jade (v: Evian) van Harm Kip in De Wijk (Dr.). Rechts – met kalf – kampioen vrouwelijk Havanaise (v: Darling) van Henk Stegeman in Laren (Gld.)

 • Hier staat Henk Stegeman rechts met de koe die later kampioen zou worden. De jury prees het enorme bekken, de lengte en de mooi aangesloten rug. De eigenaar zelf noemde de superfijnheid van vel, de goede vleeskwaliteit én het beste kalf ernaast.

  Hier staat Henk Stegeman rechts met de koe die later kampioen zou worden. De jury prees het enorme bekken, de lengte en de mooi aangesloten rug. De eigenaar zelf noemde de superfijnheid van vel, de goede vleeskwaliteit én het beste kalf ernaast.

 • Uit de stal van Harm Kip kwam deze Jac Bade. Een stier met veel vlees van voor naar achteren, een mooie rasuitstraling en goed beenwerk aldus de jury.

  Uit de stal van Harm Kip kwam deze Jac Bade. Een stier met veel vlees van voor naar achteren, een mooie rasuitstraling en goed beenwerk aldus de jury.

 • De Blondes zijn op een rij gezet. Een van de twee Franse juryleden staat op het punt om zijn oordeel te geven. Dit jaar werden ongeveer 100 Blondes gekeurd. Er waren 108 aanmeldingen.

  De Blondes zijn op een rij gezet. Een van de twee Franse juryleden staat op het punt om zijn oordeel te geven. Dit jaar werden ongeveer 100 Blondes gekeurd. Er waren 108 aanmeldingen.

 • In de categorie vrouwelijk van 1 tot 2 jaar won Mimosa vd Woeste Hoeve (v: Arlequin) van Johan Schilder in Hoogwoud (N-H). De jongste van het stel, maar de jury zette de vaars vooraan. Ontwikkeling en raskwaliteit sprongen er vooral uit.

  In de categorie vrouwelijk van 1 tot 2 jaar won Mimosa vd Woeste Hoeve (v: Arlequin) van Johan Schilder in Hoogwoud (N-H). De jongste van het stel, maar de jury zette de vaars vooraan. Ontwikkeling en raskwaliteit sprongen er vooral uit.

 • Bij de stieren van 1 tot 3 jaar won de grootste: Jacco JE (v: Draguer) van Jan Eggerink in Wierden (Ov.). De jury prees de lengte van het dier, de voorhand en het bekken.

  Bij de stieren van 1 tot 3 jaar won de grootste: Jacco JE (v: Draguer) van Jan Eggerink in Wierden (Ov.). De jury prees de lengte van het dier, de voorhand en het bekken.

 • Hans Spekenbrink in Hoge Hexel (Ov.) zou eigenlijk op vakantie gaan, maar kwam toch naar Zwolle. Hij won in de categorie vrouwelijk tot 1 jaar met Nharielle du Moulin (v: Justin du Moulin). Een zeer volledig dier met enorm bekken, aldus de jury.

  Hans Spekenbrink in Hoge Hexel (Ov.) zou eigenlijk op vakantie gaan, maar kwam toch naar Zwolle. Hij won in de categorie vrouwelijk tot 1 jaar met Nharielle du Moulin (v: Justin du Moulin). Een zeer volledig dier met enorm bekken, aldus de jury.

 • Bij de jongste stieren won Johan Schotpoort in Eerbeek (Gld.) met Narceur de Manteau (v: Fromant). De jury was erg enthousiast over het surplus aan rasuitstraling en de vleeskwaliteit van voor naar achteren.

  Bij de jongste stieren won Johan Schotpoort in Eerbeek (Gld.) met Narceur de Manteau (v: Fromant). De jury was erg enthousiast over het surplus aan rasuitstraling en de vleeskwaliteit van voor naar achteren.

 • Intussen, achter de keuringsring.

  Intussen, achter de keuringsring.

 • Halverwege de keuringsdag werden de 'Blondes beste vleestype' uitgekozen. En dat leidde tot blije gezichten.

  Halverwege de keuringsdag werden de ‘Blondes beste vleestype’ uitgekozen. En dat leidde tot blije gezichten.

 • Bij de bedrijfsgroepen vond de jury het lastig kiezen. De groep was erg homogeen. Winnaar werd uiteindelijk Dennis Boerland in Echten (Dr.).

  Bij de bedrijfsgroepen vond de jury het lastig kiezen. De groep was erg homogeen. Winnaar werd uiteindelijk Dennis Boerland in Echten (Dr.).

 • Even uitrusten na de eerste paar uur keuren.

  Even uitrusten na de eerste paar uur keuren.

 • De achterkant van het gelijk: de Blondes wachten tot ze naar de ring mogen om gekeurd te worden.

  De achterkant van het gelijk: de Blondes wachten tot ze naar de ring mogen om gekeurd te worden.

 • De Blondes moeten op hun best zijn als ze gekeurd worden. En dus helpen alle kleine beetjes.

  De Blondes moeten op hun best zijn als ze gekeurd worden. En dus helpen alle kleine beetjes.

 • Het Franse jurylid Francois Lorin was verrast door het hoge niveau. Hij prees ontwikkeling, maat, lengte en bekken van de Blondes. Ook stelde hij dat de Franse maatstaf bijna geëvenaard wordt. Hoeveelheid en fijnheid van vlees zijn verbeterpunten.

  Het Franse jurylid Francois Lorin was verrast door het hoge niveau. Hij prees ontwikkeling, maat, lengte en bekken van de Blondes. Ook stelde hij dat de Franse maatstaf bijna geëvenaard wordt. Hoeveelheid en fijnheid van vlees zijn verbeterpunten.

 • Kort voor het sluiten van de markt poseren alle Blondes-fokkers met de Franse juryleden in de ring.

  Kort voor het sluiten van de markt poseren alle Blondes-fokkers met de Franse juryleden in de ring.

Piemontese

 • Er deden deze NVM 36 Piemonteses mee. Een mooie, maar iets kleinere groep door de IBR- en BVD-vrije status van de keuring, aldus stamboekvoorzitter Ad van Vught. Hij was niettemin enthousiast over het niveau en de steeds uniformere groepen.

  Er deden deze NVM 36 Piemonteses mee. Een mooie, maar iets kleinere groep door de IBR- en BVD-vrije status van de keuring, aldus stamboekvoorzitter Ad van Vught. Hij was niettemin enthousiast over het niveau en de steeds uniformere groepen.

 • Algemeen kampioen vrouwelijk werd Norma 29 (v: Natale) van Antonie van Gelder in Hoge Hexel (Ov.). Het Italiaanse jurylid Federico Momo was lovend. "Heel best ontwikkeld, zeer mooie bespiering en fijn op het beenwerk. Dit is bijna de ideale koe."

  Algemeen kampioen vrouwelijk werd Norma 29 (v: Natale) van Antonie van Gelder in Hoge Hexel (Ov.). Het Italiaanse jurylid Federico Momo was lovend. “Heel best ontwikkeld, zeer mooie bespiering en fijn op het beenwerk. Dit is bijna de ideale koe.”

 • Bij de stieren werd Natalo (v: Quadrato) algemeen kampioen. Eigenaar Jo van der Heijden in Dedemsvaart (Ov.) was een trots man. "Dit is hartstikke mooi. Het is een grote, lange stier met zo'n fijn karakter. Hij komt ook uit een hele goede familie."

  Bij de stieren werd Natalo (v: Quadrato) algemeen kampioen. Eigenaar Jo van der Heijden in Dedemsvaart (Ov.) was een trots man. “Dit is hartstikke mooi. Het is een grote, lange stier met zo’n fijn karakter. Hij komt ook uit een hele goede familie.”

 • Het Italiaanse jurylid Federico Momo was zeer te spreken over het niveau van de Piemonteses. De Italiaan zag veel kopdieren die het ideaalbeeld benaderden. Hij stelde ook dat de koeien en stieren niet onder deden voor de Piemonteses in Italië.

  Het Italiaanse jurylid Federico Momo was zeer te spreken over het niveau van de Piemonteses. De Italiaan zag veel kopdieren die het ideaalbeeld benaderden. Hij stelde ook dat de koeien en stieren niet onder deden voor de Piemonteses in Italië.

 • Van Gelder won ook in de categorie vrouwelijk van 3 tot 5 jaar. Met Norma 34 (v: Janick). Het juryrapport: een heel elegante koe met een beste bovenlijn en bilpartij en correct in het vel.

  Van Gelder won ook in de categorie vrouwelijk van 3 tot 5 jaar. Met Norma 34 (v: Janick). Het juryrapport: een heel elegante koe met een beste bovenlijn en bilpartij en correct in het vel.

 • Het andere jurylid Job Vlastuin vond vooral de bespiering en het beenwerk van de Piemonteses er uitspringen. Hij zag zeer mooie en uniforme kopkoeien. Verderop in het veld miste soms wat bespiering, maar over het algemeen was het niveau hoog.

  Het andere jurylid Job Vlastuin vond vooral de bespiering en het beenwerk van de Piemonteses er uitspringen. Hij zag zeer mooie en uniforme kopkoeien. Verderop in het veld miste soms wat bespiering, maar over het algemeen was het niveau hoog.

 • "Een geweldig dier, heel goed ontwikkeld. Ik ben een beetje verliefd op deze koe", stak het Italiaanse jurylid de loftrompet op de winnaar vrouwelijk 1 tot 2 jaar: Fridie 68 (v: Natale). Opnieuw uit de stal van Van Gelder.

  “Een geweldig dier, heel goed ontwikkeld. Ik ben een beetje verliefd op deze koe”, stak het Italiaanse jurylid de loftrompet op de winnaar vrouwelijk 1 tot 2 jaar: Fridie 68 (v: Natale). Opnieuw uit de stal van Van Gelder.

 • In de categorie vrouwelijk tot 1 jaar ging Jan Dekker in Veeningen (Dr.) er met de winst vandoor. Hij won met Claudia (v: Fortwijk Bonito 73). Een zeer fraaie vertegenwoordigster van het stamboek, aldus de jury.

  In de categorie vrouwelijk tot 1 jaar ging Jan Dekker in Veeningen (Dr.) er met de winst vandoor. Hij won met Claudia (v: Fortwijk Bonito 73). Een zeer fraaie vertegenwoordigster van het stamboek, aldus de jury.

 • Henk Bleker deelde de prijzen uit tijdens de NVM. Hier staat hij in de Piemontese-ring, in gesprek met één van de twee winnaars van het algemeen kampioenschap: Antonie van Gelder.

  Henk Bleker deelde de prijzen uit tijdens de NVM. Hier staat hij in de Piemontese-ring, in gesprek met één van de twee winnaars van het algemeen kampioenschap: Antonie van Gelder.

 • Die laatste won ook bij de bedrijfsgroepen.

  Die laatste won ook bij de bedrijfsgroepen.

Beheer
WP Admin