Hongaarse MKZ-besmetting lijkt niet gelinkt aan Duitse
Autoriteiten hebben tot zover geen link gevonden tussen de besmetting van mond-en-klauwzeer (MKZ) in Hongarije afgelopen week en de MKZ-besmetting in Duitsland afgelopen januari.
Het Duitse landbouwministerie BMEL meldt dat er geen enkel bewijs is dat de twee uitbraken verband met elkaar houden. Het Hongaarse medium telex.hu citeert de Hongaarse CVO (de hoogste veterinaire ambtenaar). Die geeft volgens hen aan dat het in Hongarije aangetroffen virus niet hetzelfde virus is als wat in Duitsland werd gevonden bij enkele waterbuffels. Het Hongaarse landbouwministerie en de Hongaarse voedselautoriteit hebben donderdag nog niet gereageerd op vragen hierover. Tot nu toe is niet duidelijk wat de bron van het virus is, zowel in Hongarije als in Duitsland eerder dit jaar.
Voor het eerst in 50 jaar MKZ in Hongarije
Er zijn tot zover geen nieuwe MKZ-gevallen gemeld in Hongarije, nadat Hongaarse autoriteiten eind vorige week lieten weten dat MKZ was vastgesteld op een bedrijf met 1.400 runderen. Het was voor het eerst in ruim 50 jaar dat MKZ in Hongarije werd aangetroffen. De Hongaarse voedselautoriteit Nébih heeft laten weten dat de dieren gedood worden. Daarna worden de kadavers begraven, zodat deze niet over lange afstand vervoerd hoeven te worden.
Diverse landen hebben handelsrestricties opgelegd in verband met de MKZ-uitbraak. Het Verenigd Koninkrijk stelde een importverbod in voor runderen, varkens, schapen geiten en andere vatbare dieren, net als voor alle onbehandelde producten van deze dieren. Dit geldt zowel voor Hongarije als Slowakije, omdat de uitbraak in de buurt van de grens met Slowakije is.
In Hongarije zelf gelden diverse restricties, waaronder een volledig exportverbod voor runderen, varkens, schapen, geiten en andere evenhoevigen.
Duitsland heeft MKZ-vrije status terug
Ondertussen heeft Duitsland juist sinds deze week zijn MKZ-vrije status weer terug voor het grootste deel van het land. Alleen een gebied direct rondom de besmetting is nog niet officieel vrij. Duitsland hoopt met de MKZ-vrije status zijn handelsrelaties met landen buiten de EU weer te kunnen herstellen. De Duitse handel ondervond forse schade van de uitbraak. Daardoor verboden diverse landen voorlopig de invoer van Duits vlees en Duitse zuivel.